„Jõudes huvitava, vastavalt numbritega tähistatud taime või taimerühma juurde, vajutab külastaja puldil taime juures oleva numbri ning saab kuulata sobivas keeles infot selle taime kohta,” kirjeldas Tallinna botaanikaaia asedirektor Nelly Orissaar audiogiidi teenuse tööpõhimõtet. Audigiidi kasutamise eest Orissaare kinnitusel eraldi tasu nõudma ei hakata.

Kava kohaselt peaks vähemalt eestikeelsed tekstid sisse lugema tuntud botaanik Urmas Laansoo. Peale eesti keele saaks audiogiidi kuulata vajadusel ka inglise, vene, soome ja saksa keeles. Seejuures on audiogiidile tellitud ka spetsiaalne klahvistik nägemispuudega inimeste jaoks.

Muuseumides väga levinud

Teenuse arendamise projekti kogumaksumus küünib ligi 53 400 euroni. 48 000 euroga otsustas ettevõtmist hiljuti toetada keskkonnainvesteeringute keskus, ülejäänud osas pani õla alla Tallinna linn.

Kui asjad sujuvad plaanipäraselt, peaks botaanikaaia audiogiidi süsteem kasutusvalmis olema järgmiseks suvehooajaks. „Kõige mahukamad tööd on tekstide koostamine, tõlkimine ja sisse lugemine. Lisandub seadmete ost, seadistamine ja marsruudi märgistamine kollektsioonides,” osutas Orissaar.

Ta viitas, et botaanikaaedades ei ole audiogiidi teenus väga levinud, küll aga on kasutusel muuseumides, kus need külastajasõbralikud abimehed on end igati õigustanud. „Et botaanilised „eksponaadid” on oma asukohalt suhteliselt püsivad, on see rakendatav ka botaanikaaias ja võimaldab eksperdi juttu kuulata igal külastajal omaette,” tähendas Orissaar.

Ligi 40 000 huvilist aastas

Igal aastal Tallinna botaanikaaia mõnesaja võrra kasvanud huviliste arv on teinud sel aastal hüppelise tõusu, küündides juba praegu, juulikuu alguses, 25 000-ni.

Tallinna botaanikaaias käijate arv on viimastel aastatel tasapisi aina suurenenud. Mullu viibis botaanikaaias rekordiliselt 37 762 inimest.

Tänavu on huviliste arv seega kolmandiku võrra suurem kui mullu samal ajal ning lootust on, et sünnib uus rekord.

Lõviosa botaanikaaias käijatest moodustavad kohalikud taimehuvilised, keskeltläbi vaid iga kümnes on välisturist.

Taimekollektsioonide kõrval meelitab botaanikaaed huvilisi kokku igakuiste näitustega ning kogupere- ja kultuuriüritustega. Sel suvel 6. augustil toimub botaanikaaias esimest korda suur muusikaüritus PiknikFest, kus astuvad üles mitmed tuntud solistid ja kollektiivid. Peale avamaa- ja kasvuhoonekollektsioonidega tutvumise saavad huvilised botaanikaaias proovida ka kahte loodusõpperada.