“Esimesed kolm aastat on meie pakkumises ilma reaalse tõusuta, inflatsiooni me ei oska hinnata,” ütles Tallinna Vee 50,4 protsendi aktsiate eest üle miljardi kroon pakkunud Briti firma International Water UU nõustaja Rain Tamm.

Edasise hinnatõusu kohta ei osanud Tamm veel midagi öelda, nimetades võimalikku tõusu vaid mõõdukaks.

Tallinna Vee juhtkonna andmeil soovib teine erastamiskandidaat Generale des Eaux’ veetariife kohe tõsta, kuid järgnevatel aastatel oleks hinnatõus väiksem. Generale des Eaux’ esindajad ise pole oma pakkumist veel avalikustanud.

Tallinna Vee juhatuse esimees Kalle Tiiter ütles, et erastajate hinnapoliitika kommenteerimiseks peaks ta nägema nende äriplaane. “Ma ei näe hästi võimalust, et kõik hinnad samaks jääksid,” märkis ta.

Tallinna abilinnapea Ivar Virkus on kinnitanud, et tulevane aktsiate kontrollpaki omanik ei saa õigust dikteerida vee- ja kanalisatsiooniteenuste hinda, sest mistahes omandivormi puhul määrab hinna kohalik omavalitsus.

Rain Tamm ei soovinud öelda Briti firma vee-ettevõttesse tehtavate investeeringute suurust, kuid tema sõnul on linn ette kirjutanud hulgaliselt töid, mis erastajal tuleb teha. “Osade linnaosade kanaliseerimine, nagu Nõmme,” tõi Tamm näite.

Abilinnapea Virkuse sõnul peaks Tallinna Vee enamusaktsiate müügi tulemusena Tallinn 2006. aastaks olema täies ulatuses kaetud kanalisatsioonivõrguga, sealhulgas sadeveekanalisatsiooniga, mis on praegu üks linna nõrku kohti.

Linn nõuab Tallinna Vee erastajalt 12 aasta jooksul investeeringuid vähemalt 3,98 miljardit krooni ehk üle 300 miljoni aastas.

Tallinna Vee aktsiate alghind oli 580 miljonit krooni. Rain Tamme sõnul olid mõlema firma pakkumised miljardi krooni lähedal, International Water UU-l natuke üle ja prantslastel alla selle.

Kalle Tiiter nimetas miljardikroonist pakkumist ootamatult heaks. “Pakkumine oli põnev ja üllatusi täis – eriti, et nii kõrget hinda pakuti,” ütles Tiiter.

Erastamiskomisjon arutab pakkumisi homme ja arvutab välja, kellel on parim pakkumine. Seejärel lähevad materjalid linnavalitsusse ja volikokku. Pakkumiste hindamise juures on aktsiate eest pakutud hinnal 40 protsendi ja tulevastel tariifidel 60 protsendi suurune osakaal.