Tema sõnul teeb Donald Tusk, Euroopa ülemkogu president räägitust ja kokkulepitust lähiajal kokkuvõtte.

Ametlike otsusteni täna küll veel ei jõutud, kuid pandi paika teatud põhimõtted, rääkis Macron. “Ma olen veendunud, et meie ühisturg on täielikult muutumas ja me peame ühiselt pingutama, et see õnnestuks,” kinnitas Macron.

Esmalt on Macroni sõnul vaja reformida riikide majandusi, et seeläbi jõuda integreeritud ühisturuni, mis peab olema senisest oluliselt lihtsam ja efektiivsem. Tema eesmärk on jõuda ka ühiste süsteemideni, et paremini innovatsiooni finantseerida. “Siin on oluline see: kes esimesena [mingi uuendusega] välja tuleb, võtab tavaliselt turu endale.”

Prantsuse presidendi sõnul on oluline luua digiturul võimalused õiglaseks konkurentsiks, mida praegu rikuvad tema sõnul ingliskeelsed riigid, kes rikuvad mängureegleid. Presidendi sõnul on teistel tegijatel praegu raske turule üldse siseneda. Avatuse loomiseks on vaja tema sõnul teistsugust regulatsiooni, mis oleks läbipaistvam.

Samuti on Macroni sõnul praegune maksusüsteem ebaõiglane. Ta leidis, et suuri veebikompaniisid tuleks maksustada seal, kus nad oma väärtuse loovad, mitte seal, kus firma füüsiliselt asub. Praegune kord seab need suured tegijad eelisseisu võrreldes kohapealsete ettevõttega, kes peavad toimima ja makse maksma kohapealse riigi süsteemi järgi. Ehk maksavad just need ettevõtted, kes samas kannavad kahjusid digitaalse majanduse esiletõusu tõttu. “See ei ole õiglane. Ma peame maksustama neid seal, kus nad tegutsevad,” rõhutas Macron. Ta ei usu ka, et need suured firmad samas Prantsusmaalt lahkuma hakkaksid sellepärast, kui nad peavad hakkama alluma uutele reeglitele.

Rääkides küberturvalisusest tõi Macron esile Eesti, kui eeskujuliku riigi näite. Tema sõnul on Euroopal üldiselt veel vaja tugevdada oma küberturvalisust, samuti oskust teha vasturünnakut, kui selleks vajadus on. “Vastus küberrünnakutele seisneb preventatiivsuses,” märkis ta.

Vastates küsimustele, mis puudutasid võimalikke Venemaa küberrünnakuid, vastas Macron, et oluline küberturvalisuse osa ka vastuhakk propagandarünnakutele. Selle rünnaku vastu on parim kaitse tugev ajakirjandus, tähendas Macron. President kiitis saalis viibinud Prantsuse ajakirjanikke, tänu kellele ei ole Prantsusmaal võltsuudised eriti edukalt maad võtnud.

“Ajakirjanikud on peamised propaganda regulaatorid, teid ei olegi võimalik asendada. Press on normaalse demokraatia toimimise alus,” rõhutas Macron.

“On vaja vastu hakata valede levitamise ja destabiliseerimiskatsete vastu, millega üritatakse valimiskampaaniatesse sekkuda,” ütles president.