Peaminister Taavi Rõivas ütles, et tänased arutelud olid väga värvikad. Kõikide parteide ideed olid laual ja käisid tulised vaidlused ning püüti leida ühist mõistmist.

IRLi esimees Urmas Reinsalu võrdles läbirääkimistelauda rootsi lauaga, kus laual on kõike.

Sotsiaaldemokraatide esimees Sven Mikser ütles, et võimukõnelustel ei tegeleta mitte vaesuse ja rikkuse ümberjagamisega, vaid sellega, kuidas on võimalik majandus kasvama panna. Ta viitas "Pisuhännast" tuttavale Tiit Piibelehele, kelle sõnul on raha äraelamiseks väga tarviline asi.

Mikseri sõnul ei meeldi maksustamine ilmselt kellelegi. "Meile võib-olla meeldib mõte, et maksustame pahesid, aga õnneks ei ole Eesti inimesed nii pahelised, et ainult pahede maksustamisega suudaks kogu riigi ära finantseerida, tuleb otsida ka teisi teid," kõneles Mikser.

Rõivase sõnul vajatakse veel täiendavaid mõjuanalüüse ja detailidest ei räägita enne, kui kõik on kokku lepitud. Tema sõnul saab läbirääkimistel arutlusel olevatest teemadest hea ülevaate, kui lugeda kõigi nelja partei programme.

Näiteks sotsiaalmaksu alandamise kohta on Rõivase sõnul täna veel vara midagi öelda. "Leppisime kokku, et me ei ole enne kokku leppinud nendes küsimustes, kui me oleme kõikides prioriteetides ühisosa leidnud," sõnas Rõivas. "Praegu veel ei ole mingitest tulemustest raporteerida ja me pole valmis detailselt tulemusi kommenteerima."

Vabaerakonna esimees Andres Herkel tõdes, et kõigile meeldiks makse langetada, aga hätta jäädakse niipea, kui hakatakse rääkima sellest, millega oma valimislubadusi katta.

Herkel avaldas heameelt, et lõpuks ometi jõuti sisuliste küsimuste juurde. "Mida vähem me joonistame laulale punaseid jooni ühelt või teiselt poolelt, seda suurem on võimalus, et me suudame kokku leppida milleski niisuguses, mis toob ka sisulisi muudatusi maksupoliitikas."

Mikser rääkis, et ajaloos on nii juhtunud, et kui kaardistada ära kõik head soovid ja hakata neid ükshaaval lukku lööma, siis saab ressurss väga vara otsa.

"Seetõttu kaardistame head soovid eri valdkondades, siis käime läbi kõik katteallikad," rääkis Mikser. "Kõneluste lõppfaasis kaalume alternatiive ja viime võimalused ja soovid kooskõlla, seetõttu pole mõtet üksikuid meetmeid enne lukustada, sest muidu me võime leida, et pärast kerkib lauale olulisem prioriteet, aga raha on juba ära lubanud. Liigume õigel teel, aga arusaadavalt peame varuma kannatust."

Rõivas tunnistas, et päris raske on arutelu vedada nii, et kõik tunneksid, et läheb soovitud suunas, aga nad pingutavad selle nimel.

Majanduskasvu ja ettevõtluskeskkonnaga seotud teemadega võetakse mõneks hetkeks aeg maha ja jätkatakse järgmisel nädalal. Homme pärastlõunal jätkuvad kõnelused palgavaesuse leevendamist puudutavate teemadega.