Kas keskus on saanud OÜ-lt Majanduskaitse Büroo vastavalt lepingule 92 040 krooni eest õigusabi?

Kuivõrd meile on laekunud teatud õiguslikud dokumendid, mida on esitatud selle raha eest üleantava tööna, siis ei saa otseselt öelda, et me midagi pole saanud. Küll polnud need aga vastavuses sõlmitud lepinguga, mis oli ettemakse tegemise aluseks.

Nii et mingit teenust on teile osutatud?

Saime kolm tööd kahes etapis. Esimese kohta, mis anti väidetavalt üle eelmisele juhatuse esimehele Agu Kivilole, ei oska midagi öelda, sest pole üleandmist ja dokumenti ennast näinudki. Mul on ainult kolmandate isikute kinnitused.

Aga teine etapp?

Teises etapis saadud dokumentide kohta on meil olemas Majanduskaitse Büroo üleandmisakt, mida ma ei allkirjastanud, sest see ei vastanud lepingule. Töös on ka viidatud, et see on selline vastavalt diagnostikakeskuselt saadud korraldusele, aga seda korraldust pole kirjalikult olemas. Selle aluseks on diagnostikakeskuselt eelmise aasta aprillis saadud korraldus (diagnostikakeskuse nimel sõlmis Majanduskaitse Bürooga lepingu keskuse endine juhatuse esimees Agu Kivilo, kes eelmise aasta mais töölt vallandati – toim).

Mida dokumendid sisaldasid?

Mulle üle antud dokumendid olid diagnostikakeskuse sihtasutuse põhikirja projekt, mille vajadus aktsiaseltsi jaoks jääb arusamatuks. Teine käsitles eelkõige diagnostikakeskuse nõukogu õiguspädevust. Aga igal juhul polnud need seotud keskuse varade ja kohustuste üleandmisega seotud õigusabiga, mida see lepingu kohaselt oleks pidanud olema. Nende väärtus oli 39 000 krooni, kuna need moodustasid teise osa sellest tööst, millest esimene osa on väidetavalt juba üle antud.

Esimene osa, mida te pole näinud, läks seega maksma 53 000 krooni?

Jah.

Kas dokumentide sisu vastas hinnale?

Väga raske on hinnata õigusabi sisu vastavust hinnale, sest õigusabi teenus on Eestis nagunii ebaproportsionaalselt kallis. Ma ei oska öelda, kui suur oli büroo tööpanus.

Aga oli see diagnostikakeskusele oluline tehing?

Ei julge küll nii öelda. Aga kuna see töö oli vähemalt Majanduskaitse Büroo sõnul tellitud enne, kui mina juhatuse esimehe kohale asusin, ei oska ma öelda, kas eelmine juhatuse koosseis oleks saanud sellest abi.

Kas dokumendid olid ehk tagantjärele fabritseeritud ja kiirustades koostatud?

Nad pole väga kiiresti koostatud. Kui tööde tegemiseks saadi korraldus eelmise aasta aprilli viimastel päevadel, siis selle teise osa üleandmise akti kuupäev oli augusti lõpp. Neil oli hea mitu kuud dokumentide koostamiseks. Samas, sihtasutuse põhikiri on küll asi, millega kindlasti ei lähe nii palju aega.

Kas te kavatsete Majanduskaitse Büroolt raha tagasi nõuda?

Majandusaasta aruande koostamisel aasta algul jäi meile silma, et meil on endiselt õhus ettemakse neile, aga me pole tegelikult saanud seda õigusabi, mida leping ette nägi. Ja tegelikult pole meil seda vajagi. Helistasin nende büroosse ja nad vastasid mulle, et tegelikult on nad seda tööd ju teinud ja meile dokumente esitanud. Viimase kompromissina olid nad valmis meile osutama täiendatavat õigusabi, kui leiame, et eelmine ei vasta meie ootustele. See jäi nende ettepanekuna üles ja ma jäin vastuse võlgu.

Mida siis eelistate – raha või uut õigusabi?

Pigem eelistan, et see raha meile tagasi makstaks. Kindlasti vaatan selleks puhuks üle ka selle esimese õigusabi, mida ma isiklikult pole näinud, kuigi ma peaks seda olema näinud. Eelmine juhatuse esimees oleks pidanud selle dokumendi meile ju varade üleandmisega esitama. Kui me seda nüüd tõesti diagnostikakeskusest ei leia, siis küsin seda Majanduskaitse Büroost, kus selle koopia peaks ju olemas olema.