Kal­le Nor­ber­gi ju­hi­tav Lu­xem­bourg Fi­nan­cial Ser­vi­ce­si (LFS) esin­dus Ees­tis lõpe­tas oma te­ge­vu­se, sest Luk­sem­bur­gi ko­hus kuu­lu­tas väl­ja et­tevõtte pank­ro­ti. LFS on Ees­tis esin­da­tud ka­he et­tevõtte­ga: LFS Fa­mi­ly Of­fi­ce S.A. Ees­ti fi­liaal, kus po­le toi­mu­nud te­ge­vust ala­tes 2007. aas­tast, ning LFS Ad­vi­so­ry Ser­vi­ces S.A Ees­ti fi­liaal, mis lõpe­tas te­ge­vu­se tä­na­vu mais pank­ro­ti tõttu, kui­gi ek­sis­tee­rib äri­re­gist­ris en­di­selt.

Prob­lee­me on ka Kal­le Nor­ber­gi­le kuu­lu­val et­tevõttel LFS Cor­po­ra­te Fi­nan­ce S.A., mil­lel Ees­tis eral­di esin­dust ega fi­liaa­li ei ole, kuid mil­le töö­ta­jad ja­ga­sid sa­mu­ti LFS-i Ees­ti esin­du­se­ga ruu­me. Et­tevõtted on Tal­lin­na kesk­lin­nas paik­ne­va Ci­ty Pla­za kon­to­ri­ruu­mi­dest maks­ma­ta üüri tõttu väl­ja tõste­tud ja jää­nud töö­ta­ja­te­le mit­me kuu pal­ga võlgu.

Eesti Päe­va­le­he­ga su­hel­nud et­tevõte­te töö­ta­jad oma ni­me­de all ar­tik­lis esi­ne­ma ei nõus­tu­nud. Nen­de sõnul on LFS-i juht Kal­le Nor­berg tea­da and­nud, et aja­kir­jan­du­se­ga suht­le­mi­se kor­ral ei ole te­ma mo­ti­vee­ri­tud eda­sis­te lä­birää­ki­mis­te pi­da­mi­seks. Ar­tik­lis too­dud töö­ta­ja­te ni­med ja en­di­sed ame­ti­ko­had on toi­me­tu­se­le tea­da.

Ees­ti fi­liaa­li en­di­se töö­ta­ja sõnul on prae­gu­seks kõik te­ma en­di­sed kol­lee­gid ise kir­ju­ta­nud töö­le­pin­gu lõpe­ta­mi­se ak­ti tö­ö-and­ja­pool­se­te rik­ku­mis­te tõttu. „Mei­le ei tea­ta­tud ise­gi se­da, et et­tevõtte­le kuu­lu­ta­ti mais väl­ja pank­rot. Mi­nu­le on sel aas­tal maks­tud ai­nult jaa­nua­ri töö­ta­su ning se­da ap­ril­lis,” mär­kis ta.

Ees­ti fi­liaa­lis olid sa­mas sei­sus ne­li inimest. Sa­ma fi­liaa­li tei­se töö­ta­ja kin­ni­tu­sel pal­ka­sid nad töö­le­pin­gu­te lõpe­ta­mi­seks ise ju­ris­ti, ku­na tö­öand­jad se­da ei tei­nud. „Meie­ga ei lõpe­ta­tud ise­gi le­pin­guid. Nor­berg ütles mei­le, et kõik as­jad saa­vad kor­da, et me ko­li­me tei­se koh­ta,” rää­kis ta.

En­di­ne töö­ta­ja mär­kis, et Nor­berg va­le­tas nei­le pal­ga maks­mi­se ja et­tevõtte tu­le­vi­ku koh­ta pi­de­valt: „Ma ei mõis­ta se­da loo­gi­kat. Nad pi­did tead­ma ras­kest olu­kor­rast ju­ba 2008. aas­tal. Nii pal­ju va­le­ta­da ei ole võima­lik.” Te­ma sõnul ei ole et­tevõtte juht pal­ka puu­du­ta­va­te­le arupä­ri­mis­te­le vas­ta­nud.

Nor­berg ei soo­vi­nud et­te-võte­te käek­äi­ku sisuliselt kom­men­tee­ri­da. Siis­ki ei saa te­ma sõnul Päe­va­le­he­ga kõne­le­nud ini­mes­te ütlu­si ühe­selt võtta. „See ei ole pä­ris nii ühekülg­ne tee­ma. LFS-is on pal­ju et­tevõt-teid, see on ai­nult üks neist,” rää­kis ta.

Viitele, justkui ei soo­vi­nud ta pä­rast Ci­ty Pla­za kon­to­ri­ruu­mi­de sul­ge­mist ja töö­ta­ja­te töö­ko­ha­ta jää­mist enam nen­de­ga su­hel­da, vas­tas mees, et ta ei ole de­tai­li­de­ga kur­sis, sest on sel ajal vii­bi­nud pä­ris pal­ju vä­lis­maal. Nor­berg vas­tas hil­jem kir­ja­li­kult, et ku­na LFS peab suh­teid töö­ta­ja­te­ga olu­li­seks, siis neid ava­lik­ku­se ees ei kom­men­tee­ri­ta.

Palgata ka teised

LFS Cor­po­ra­te Fi­nan­ce S.A., mil­le töö­ta­jad jäid sa­mu­ti töö­ko­ha ja pal­ga­ta, te­gut­seb for­maal­selt eda­si. Et­tevõttes fi­nant­sa­nalüüsi eest vas­tu­ta­nud töö­ta­ja sõnul sai te­ma­gi sel aas­tal pal­ka vaid ühe kuu eest. „Le­pin­gud olid või on siia­ni ini­mes­te­ga lõpe­ta­ma­ta, kon­to­rist vi­sa­ti meid väl­ja. Lõpe­ta­sin le­pin­gu ühe­pool­selt, ku­na et­tevõte ei pak­ku­nud ta­su, kon­to­rit ega ka pal­ka,” mär­kis ta.

Palgata jäänu sõnul jät­kus töö­ta­mi­ne esial­gu ko­dus, ku­na et­tevõte ju­hid pa­lu­sid ra­ha ootu­ses tööd eda­si te­ha. „Kõige eba­meel­di­vam on­gi see, et pi­de­valt rää­gi­ti, et ra­ha maks­tak­se ko­he ära. Mais ae­ti meid kon­to­rist ära, ma töö­ta­sin ko­dus ku­ni juu­ni­ni,” rää­kis ta.

Cor­po­ra­te Fi­nan­ce’i ju­ha­tu­se lii­ge Aa­vo Kop­pel keel­dus et­tevõttes tek­ki­nud olu­kor­da kom­men­tee­ri­mast. „Ma ei saa aru, miks ma peak­sin kel­le­le­gi kom­men­tee­ri­ma, kas min­gid pal­gad on väl­ja maks­tud,” ütles Kop­pel.  

Küsi­mu­se­le, kas et­tevõtte töö­ta­ja­te­le on sel aas­tal pal­gad väl­ja maks­tud, Kop­pel ei vas­ta­nud. Te­ma sõnul ei saa öel­da, et osa­pool­te va­hel ei oleks min­git dia­loo­gi pee­tud ja töö­ta­jaid oleks ig­no­ree­ri­tud. „Kui pal­ju on Ees­tis et­tevõtteid, kus on pal­gad väl­ja maks­ma­ta?” küsis ta. Sa­mu­ti soo­vis Kop­pel too­ni­ta­da, et ka­hel et­tevõttel ei ole mit­te mi­da­gi ühist.

Ju­ris­ti pal­ga­nud en­di­sed töö­ta­jad ei ole veel kind­lad, mi­da järg­mi­se sam­mu­na et­te võtta. „Mi­da tea­me, on see, et ju­ris­ti abi­ga saa­me do­ku­men­did val­mis ning vii­me need hom­me (tä­na – toim) töö­tu­kas­sas­se,” mär­kis en­di­ne töö­ta­ja.