Laulupidude üldjuht dirigent Hirvo Surva ei mõista, miks Eesti kaitsevägi ei saa paar aastat hakkama nelja tema kooride tenorita, keda on hädasti vaja algaval hooajal rahvusvahelistel esinemistel.

Eile hommikul, kohe peale noorte laulupidu läksid kaitseväkke teenima kaksikvennad, Revalia kammermeeskoori ja rahvusooper Estonia poistekoori meeste rühma tenorid Elar ja Ülar Nellis. Seda hoolimata sellest, et nende dirigent Hirvo Surva on taotlenud noormeestele ajapikendust 2008. aasta sügiseni.

Kaitseministeeriumi avalike suhete nõuniku Aet Kuke sõnul ei olnud vendadel seaduse järgi õigust ajateenistusse kutsumise aega valida, kuna nad ei asunud kohe pärast keskkooli 2001. aastal kõrgkooli õppima.

“Noormehed ei taha kaitseväest kõrvale hoida, kuid meil on sel aastal ees eriti vastutusrikas kooriaasta väga paljude esinemistega rahvusvahelistel festivalidel ning Eesti esindamisega ka vabariigi 90. aastapäeva tähistamisel,” ütles Surva. “Väikses kooris, nagu seda on Revalia ja Estonia teatri poiste- ja noorte meeskoor, on kokku vaid kuus tenorit ning sügisel ootab kutse ees neist veel kahte,” täpsustas ta. “Nelja uut väljaõppinud tenorit ei ole niisama lihtne leida.”

Surva loetles hooaja olulisemaid esinemisi. Estonia teatri koorid osalevad augustis Rootsis Dalhalla ooperifestivalil “Carmeni” ja “Rigolettoga”. Septembris on Saksamaal Bremenis festival, kus Eesti koorile on antud ühe heliteose maailmaesiettekanne. Novembris on mitmed Eesti Kontserdi egiidi all antavad kontserdid ning veebruariks on saatkonnad kutsunud Revalia kammermeeskoori vabariigi 90. aastapäeva puhul Ungarisse, Horvaatiasse, Sloveeniasse ja Ukrainasse. Märtsis on kontserdid Hispaanias, aprillis Austraalias.

Lauljatest tehti väejooksikud

Orissaarest pärit ja praeguseks tehnikaülikooli lõpetanud kaksikvendadest tenorid kutsus kaitsevägi teenima mullu mais. “Ka siis oli meil rahvusvaheline esinemine ees ning kaitseministeeriumist öeldi meile, et mingu me rahulikult festivalile – noormeeste ajapikenduse küsimuse saab lahendada,” ütles Surva. “Mul oli ka kaitseväe orkestri juhi Peeter Saaniga kokku lepitud, et ta on valmis noormehi võtma 2008. aasta sügisest pärast noorteaega kaitseväes orkestrisse aega teenima,” ütles Surva.

“Läksime rahuliku südamega festivalile, aga noormeestest tehti seejärel jooksikud ning maksime kummagi eest hiljem mitu tuhat krooni trahvi,” lausus dirigent.

Surva sõnul taotlesid noormehed nüüd uue kutse saamisel taas ajapikendust, kuid kaitseressursside amet andis eitava vastuse.

Kuke sõnul otsustas kaitseväeteenistuse komisjon jätta taotluse rahuldamata, sest avalduses esitatud asjaolusid ei saa käsitada erandlikena. “Võib esitada vaide halduskohtule, kuid seda ei tehtud,” lausus Kukk.

Noormehed läksid eile kaitseväkke, et neist ei saaks taas jooksikuid ega määrataks uut trahvi.

“Need noormehed ei hoiaks iial kõrvale, kui Eesti vajab kaitset – läheksin isegi nendega koos esimeste seas,” kinnitas dirigent. “Nad tahavad oma kohust täita, kuid aasta pärast.”