Koostööd teinud Tallinna politsei ja kaitsepolitsei tabasid 1977. aastal sündinud, praegu erafirmas töötava IT-spetsialisti Mati ühe ööpäevaga. “Ta on oma süüd tunnistanud ning kohut mõistetakse tema üle karistusseadustiku ähvardamisparagrahvi alusel,” ütles politsei pressiesindaja Kristi Künnapas.

Süüdimõistmisel ootab Matit rahatrahv või kuni aastane vabadusekaotus.

Eesti Päevalehe andmetel algatatakse kriminaalasi eeskätt peaminister Siim Kallase ähvardamise tõttu. “Sel teemal ei soovi mina spekuleerida,” märkis Künnapas. “Noormees on ähvardanud inimelude kallale asuda ning siin ei saa vahet teha, kas ähvarduse on saanud peaminister või omavalitsuse juht.”

Keskerakonna infojuht Evelyn Sepp tõdes, et tal on noormehe tabamise üle hea meel. “Me ei ootagi mingit karistust ega soovi kättemaksu, vaid iga inimene võiks aru saada, et tuleb ikka piiri pidada,” lisas Sepp.

Delfi peatoimetaja Mart Pukk ütles, et pärast juhtunut on Eesti suurimate internetiportaalide juhid moodustamas ümarlauda, et kaaluda võimalusi selliste huligaansuste takistamiseks.

“Samas on nii, et kui piirata nüüd Delfi tegevust, oleks sama kui süüdistada tikuvabrikut püromaanide tegutsemises,” ütles Pukk. “Inimestele on antud vahend enese väljendamiseks. Ikka satub mõni noorukist pätt sisse, kes otsustab rumalat nalja teha.”

Põhiseaduses on kirjas, et rahvusliku, rassilise, usulise või poliitilise vihkamise, vägivalla ja diskrimineerimise õhutamine on keelatud ja karistatav. Samuti on karistatav ühiskonnakihtide vahel vihkamise, vägivalla ja dis-krimineerimise õhutamine.