Tel Avivis on saatkond plaanis avada juba käesoleva aasta novembris ning Kairos järgmise aasta esimesel poolel, teatas välisministeerium.

Välisminister Urmas Paet toonitas, et tegemist on Eesti esimeste välisesindustega Aafrikas ja Lähis-Idas. „Saatkondade avamine Kairos ja Tel Avivis on oluline nii Eesti välissuhtlusele kui vahetult Eesti kodanikele,“ ütles Paet. „Saatkonna abil saame aidata piirkonda külastavaid või seal ettevõtlusega tegeleda soovivaid Eesti kodanikke – anda konsulaarabi, vahendada majandus-, kultuuri-, haridus- ja teadusalaseid ning muid kontakte,“ selgitas ta.

Paet lisas, et Eesti kohapealne esindatus Iisraelis ja Egiptuses võimaldab edendada infovahetust ja koostööd nende riikidega, aga loob paremad võimalused suurendada teadmisi ja Eesti välispoliitilist suhtlemist Lähis-Ida ning Aafrika piirkonnas laiemalt. „Saatkondade avamine samaaegselt Kairos ja Tel Avivis on oluline märk sellest, et Eesti on huvitatud Lähis-Ida probleemide lahendamisest ning soovib aktiivselt kaasa aidata regionaalse ja globaalse stabiilsuse saavutamisele,“ märkis Paet.

Välisminister lisas, et Eesti esindused Lähis-Idas ja Araabiamaades hõlbustavad meie tegusamat osalemist ka Euroopa Liidu ühises välis- ja julgeolekupoliitikas.

Eesti suursaatkond Kairos hakkab paiknema ühistes ruumides Läti Vabariigi saatkonnaga, mis aitab vähendada üldkulutusi. Näiteks hakkab Läti konsul väljastama viisasid ka Eestisse reisivatele regiooni kodanikele.

Kairos ja Tel Avivis tegutsevad alates 2007. aastast Eesti erimissioonid, mille üheks eesmärgiks oli saatkondade avamise ettevalmistamine. Erimissioonide ümberkujundamine saatkondadeks ei too kaasa täiendavaid kulutusi. Kummagi saatkonna personaliks jääb endiselt üks diplomaat ja üks tehniline töötaja.

Eesti suursaadik Iisraelis on Aino Leppik von Wirén ja Egiptuses Tiia Miller, kes asuvad hetkel Tallinnas. Mõlemad jäävad mitteresideerivateks suursaadikuteks kuni resideerivate nimetamiseni.