Eesti Energia üldteenuse marginaal oli kõige suurem, lausa 47% kõrgem kui kõige odavam üldteenus, mida pakkus VKG Elektrivõrgud. Eesti Energia müüs üldteenust marginaaliga 0,72 senti, VKG Elektrivõrgud 0,49 senti kWh kohta. Eesti Energia enda vabaturu muutuv pakett on marginaaliga 0,29 senti kWh.

Eesti Energia kõrgele marginaalile reageerisid omanike keskliit ja konkurentsiamet. Viimane teatas juba laupäeva õhtul, et hakkab Eesti Energia käitumist uurima. Ameti juht Märt Ots ütles eile Eesti Päevalehele, et tema jaoks tuli Eesti Energia nii kõrge marginaal suure üllatusena. „See on suur probleem, kui ühed, kes seisid teenindustes sabas ja sõlmisid paketi, saavad nüüd palju odavama teenuse kui need, kes lepingut ei teinud,” tõdes Ots ja lisas, et enne vabaturule üleminekut oli Eesti Energia marginaal 0,15 senti kilovatt-tunni kohta. „Ma saan veel aru, kui kulud kasvavad näiteks isegi kaks korda, aga kuidas saavad kulud kasvada viis korda?”

Amet asub uurima

Konkurentsiamet hakkab Eesti Energia hinnakujundust uurima juba täna. Millal tulemuseni jõutakse, Ots lubada ei julge. „Kuna see puudutab paljusid inimesi, siis teeme loomulikult nii kiiresti kui võimalik,” sõnas ta. Tegu on tavalise haldusmenetlusega ja kui peaks selguma, et Eesti Energia saab konkurentsiametilt ettekirjutuse, on Eesti Energial õigus see kohtus vaidlustada.

Eesti Energia elektrimüügi kommunikatsioonijuht Katriin Loorents leidis aga, et marginaal põhineb teeninduskuludel. „Eesti Energial on Eestit kattev maakondlik büroodevõrk, infosüsteemid peavad vastu pidama mitu korda suurematele koormustele kui teistel Eesti võrguettevõtjatel, võlahalduses tuleb meil katta märksa suuremaid finantsriske,” loetles ta.