Konfidentsiaalsusnõude tõttu ei saa Eesti Energia avaldada probleeme, mis takistavad tuumajaama investoritega liitumist enne tänavuse aasta juunit, kui Leedu valitsus viib tuumajaama kontsessioonilepingu parlamenti kinnitamiseks.

Eesti soovib 1400 MW võimsusega Visaginase tuumajaamas saada osalust, mis vastab 300 MW-le. See tähendab ligi ühe miljardi euro suuruse summa investeerimist Eesti Energiale, kes on viimase kümne aasta jooksul investeeringuteks kulutanud üle kahe miljardi euro.
Leedu seim saab kinnitamiseks kontsessioonilepingu, mille osanikeks on tuumajaama ehitav Hitachi, Leedu energeetikaettevõte Visagino Atomine Elektrine tütarettevõte ja Leedu riik.

Investeeritaks viis miljonit eurot

Lepingu sisus, millega investeeritakse tuumajaama ehitamisse ligi viis miljardit eurot, leppisid osapooled kokku juba eelmise aasta 23. detsembril.

„Kui me ei peaks Leedu tuumajaamas osalema, siis me saame realiseerida optsiooni veel ühe 300 MW põlevkivireaktori rajamiseks,” lausus Liive.

Leedu tuumajaama projekti ettevalmistamine on läinud üle kivide ja kändude. Idee sai tõuke Eesti, Läti ja Leedu ühishuvidest ning Eesti arvestas kolmandiku osalusega. Seejärel kutsusid leedulased projektiga liituma Poola energiakompaniid PGE, kes aga eelmisel aastal tõmbus tagasi, seades esmatähtsaks tuumajaama ehitamise Poolasse.
Eesti peaminister Andrus Ansip, Läti peaminister Valdis Dombrovskis ja Leedu peaminister Andrius Kubilius kinnitasid eile Leedus Prienais toimunud kohtumisel oma toetust Visaginase tuumajaama ehitamisele ja soovi tõhustada ühiseid jõupingutusi, et projekt valmiks kavandatud ajaks. Kubiliuse kinnitusel valmib Visaginase tuumajaam 2020. või 2021. aastaks.

Peaminister Ansipi sõnul on Visaginase tuumajaama projekt Eestile väga tähtis. „Me suudame tänu uutele põlevkiviplokkidele ja taastuvenergia kasutusele võtmisele katta oma energiavajaduse ise, kuid energiajulgeoleku tagamiseks on Eestil vaja oma energiaportfelli mitmekesistada. Alates 2006. aastast oleme sellest projektist huvitatud olnud ning on tervitatav, et kohtumisega on tehtud samm edasi projekti realiseerimiseks.”

Ansip lisas, et lõpliku investeerimisotsuse tegemisel saab määravaks projekti tasuvus ja riskide maandamine.