Sihtasutuse Õpilasmalev juhatuse assistendi Maarja Saaviku sõnul muutub malevale tööandjate leidmine iga aastaga lihtsamaks, sest Eestis süveneb tööjõupuudus. Enamik tööandjaid otsib ise kontakti ja soovib noori tööle võtta.


“On ka selliseid tööandjaid, kes avastavad suve alguses, et neil oleks abikäsi vaja, aga aeg on siis juba ilmselgelt hiline ja meie peame neile ära ütlema,” lisas Saavik. Ligi pooled tööandjad on tänavu uued.

Rohkesti on ettevõtteid, kes võtavad juba aastaid noori suveks tööle. Sellised on näiteks Marjamaa, Leigo talu, Kaie-Mare Masso Koidu talu Luual, Fruitec Mets OÜ Leevakul. Suurimad tööandjad on Uuemõisa rühma tööandja Ossmet OÜ, kes võtab kahe vahetuse peale tööle 50 noort, ning Marjamaa talu, kes ootab kahte vahetusse 60 noort.

Ka malevarühmad erinevad kui öö ja päev. On väikesi 10–15 inimesega rühmi ning suuremaid, kus on koos üle 30 noore. Mõni rühm ööbib koolimajades madratsitel, teised elavad moodsas puhkekeskuses.

Töö ja seltskond

Malevasse tulevad noored võib jaotada kaheks: ühed tahavad hirmsasti tööd teha ja teised tulevad seltskonna pärast. Inimesed, kellega on nii päikeses kui ka vihmas kolm nädalat koos tööd rügatud, räägitud kõik naljad ning saladused, mängitud kõikvõimalikke palli- ja seltskonnamänge, lauldud ja tantsitud, saavad väga kalliks.

Sel suvel osaleb õpilasmalevates kokku üle 6000 noore. Tallinna õpilasmalev saadab suveks tööle umbes 1300 malevlast ehk 150 noort rohkem kui mullu. 13–15-aastased noored töötavad  linnasisestes malevates, kus käib töö juba juunikuust, ning 15–18-aastased linnavälistes malevates. Menukamates rühmades Hiiumaal ja Leigol said kohad täis minutitega, ütles Saavik.

Sõltuvalt tööpaigast ja tööst võib malevlane teenida kolme nädalaga ligi paar tuhat krooni. Töö varieerub marjakorjamisest heakorratöödeni golfiväljakul.