Seejuures ei säästa gaasi hin­na tõus ka neid, kellel üh­tegi maagaasiga töötavat seadet pole, sest juhul kui keskküttega köetavasse korterisse jõuab toasoe katlamajast, mis kasutab gaa­si, on hinnatõus vältimatu ka seal.

Eesti Gaasi juhatuse liige Raul Kotov selgitas, et eilne uudis, et septembrist kallineb maagaas väiketarbijatele, ei tähenda küll otseselt seda, et kallimaks peaks muutuma ka maagaasiga töötavate keskkatlamajade sooja hind, sest suurklientidele müüakse gaasi veidi teistsuguse hinnavalemi alusel.

Suurt tõusu pole

„Ettevõtted saavad gaasi osta valemiga, mis jälgib kuu hinnamuutusi. Hinnamuutused võtavad arvesse dollarikursi muutumist, kütteõli kallinemist ja gaasi ostuhinna muutumist. Kodutarbijatele on hinnakujundus veidi teistsugune,” selgitas Kotov.

Gaasihinna tõusu peapõhjus on Kotovi sõnul kütteõli hinna tõus maailmaturul. „Aasta algu­sest saati on õli hind maailmaturul järjekindlalt tõusnud, tõsi, viimased kuud on hinnatase jäänud samaks ja tõus on pidurdunud, mis tähendab, et aasta viimases kvartalis ei pruugi uut hinnatõusu tulla,” lisas Kotov.

Eesti jõujaamade ja kaugkütte ühingu juhatuse liige ning Fortum Tartu juhatuse liige Mati Meos ütles, et küttehinna paarikroonine tõus on gaasi hinna kallinemisest tingituna paljudes linnades juba toimunud. „Kuid see hinnatõus on olnud väga väike, sest suured gaasihinnahüpped on jäänud paari aasta taha, mil gaasi hind lühikese aja jooksul mitmekordistus,” selgitas Meos.

Gaasi hinna tõusule viidates on kütte hinna tõusust teada andnud Eesti Energiale kuuluv Iru elektrijaam, mis tõstab Tallinna Küttele müüdava sooja hinda alates augustist 14 protsenti. Ühtlasi teatas Tallinna Küte, et kuna nad ostavad suvisel ajal üle poole müüdavast soojast Väos asuvast Tallinna elektrijaamast, hinnatõus tarbijaid esialgu ei ähvarda.

Külmematel kuudel, mil Tallinna Küte on sunnitud Iru elektrijaamast sooja ostma, tooks kümneprotsendine hinnatõus tarbijale kaasa vähemasti sajakroonise hinnatõusu ühe megavatt-tunni kohta.

Mitmekesine energiaportfell

•• Tallinna Kütte juhatuse liige Priidu Nõmm selgitas mõne aja eest, et kuigi Iru elektrijaam tõstab neile müüdava sooja hinda, saab tarbijatele müüdava sooja hinda vähemasti esialgu hoida senisel tasemel.

•• „Lähtuvalt sellest, et Tallinna Küte ostab suveperioodil üle poole müüdavast soojusest Väos asuvast Tallinna elektrijaamast, saame me seekord oma hinnad muutmata jätta ning Iru elektrijaama hinnatõus meie soojuse hindades ei kajastu,” selgitas AS-i Tallinna Küte juhatuse liige Priidu Nõmm juuli alguses.

•• Tallinna Küte toodab aasta jooksul müüdavast soojast ligi 46 protsenti oma katlamajades. Ülejäänud sooja ostab ettevõte sisse Eesti Energiale kuuluvast Iru elektrijaamast, Tallinna Küttele kuuluvast Tallinna elektrijaamast ja väiksematest katlamajadest.

•• Alates augustist on Iru elektrijaamas ja Tallinna elektrijaamas hakkpuidust toodetava sooja hinnavahe ligi 175 krooni megavatt-tunni kohta Tallinna elektrijaama kasuks.