“Eesti keele riigieksamil on kümnest neli teemat eesti ja vene keeles kirjutajaile ühised ning esitatud selgitavate ülesannetena,” ütles riikliku eksami- ja kvalifikatsioonikeskuse (REKK) eesti keele peaspetsialist Märt Hennoste.

“See võimaldab kirjandite hindamist ühtlustada ning eesti ja vene koolide eksamitulemusi paremini võrrelda, samuti tähtsustada Eesti ühiskonna olulisi probleeme,” lausus Hennoste. “Varem on ühtlustatud peamiselt eksamite teemarubriike,” lisas ta.

Ülejäänud kuus teemat on nii eesti- kui ka venekeelsete kirjandite tavapäraselt pealkirjadena esitatud.

Hennoste sõnul ei mõjuta muudatused eksamiks valmistumist, kuid loovad õpilastele parema tekstikirjutamise aluse. “Õpetajad on võtnud muudatuse vastu huviga ning agaramad on seda katsetanud juba eelmisel aastal, mispeale väitnud, et see toetab ja ergutab õpilaste tekstiloomet,” lausus Hennoste.

Sel aastal ei ole esimene riigieksam mitte kirjand, vaid eesti keel esimese võõrkeelena. See eksam toimub 17. aprillil, kirjandit kirjutavad nii eesti kui ka vene koolide lõpetajad 26. aprillil.

Võimalikud teemad

Eesti tulevikule mõeldes.

•• Kirjuta arutlev kirjand (600– 800 sõna), milles käsitled Eesti ühiskonna (poliitika, majanduse, kultuuri) võimalikke arenguid lähiaastatel. Analüüsi Eesti arenguga seotud probleeme ning too näiteid, milles on Eesti olnud edukas ning mida on vaja muuta, või vali mõni muu teematõlgendus.

Internet ja sõnavabadus.

•• Kirjuta arutlev kirjand, milles analüüsid, kuidas internet on muutnud varasema ajaga võrreldes arusaama sõnavabadusest. Arutle kirjandis sõnavabaduse piiride üle ning too välja, millist kasu või kahju võib sellest ühiskonnale sündida. Allikas: riiklik

eksami- ja kvalifikatsioonikeskus