Rühm leidis selle nädala alguses läbiotsimisoperatsioonil ühe suurema peidikute keti Saddami-aegse laskemoonalao läheduses asuvast karjäärist ning seda ümbritsevast külast, teatas kaitsejõudude peastaap.

ESTPLA-15 leidis sealt 49 jalaväevastast raketti koos raketimootoritega, 29 tankitõrjegranaati, viis 125-millimeetristest tankimürskudest valmistatud improviseeritud lõhkekeha, 155-millimeetrise Lõuna-Aafrika päritolu mürsu, umbes 80 kilo trotüüli, ühe 60-millimeetrise miini, ühe 57-millimeetrise mürsu, kaks kasti kuulipilduja laskemoona ja umbes sada raskekuulipilduja padrunit.

Kaalukaim leid sellest peidikust oli täiesti töökorras juhitav tankitõrjeraketi süsteem koos raketiga AT-2 ning seitse maa-õhk raketti Strela. Maa-õhk raketid oli väga heas seisukorras, suletud korralikult konteineritesse ja kasutamiseks valmis.

"Meie tegevuse suurim väärtus ja olulisim tulemus ongi see, et seeläbi oleme tõenäoliselt hoidnud ära tulevikus nii mõnegi liitlasvägede vastase rünnaku ning säästnud hulga tehnikat ja inimelusid," ütles ESTPLA-15 ülem leitnant Kaido Kivistik pärast edukat operatsiooni. "Kõik peidikud on leitud ja avastatud rühma rutiinsete patrullide ja maa-ala läbiotsimisoperatsioonide käigus kasutades head vaistu, meeste eelnevaid kogemusi, abiks miiniotsijad ning labidad."

Rühma avastatud ja konfiskeeritud sõjamoonal on leitnant Kivistiku sõnul suur tähtsus. "Kui kõrvutada leitud relvade ja moona hävitusjõudu liitlasvägede kasutuses oleva tehnikaga, siis liitlasvägede purustatud lahingutehnika ning lennuvahendite rivi võinuks olla päris pikk, juhul kui kogu seda materjali oleksid Iraagi valitsusvastased kasutanud liitlasvägede ründamiseks," selgitas leitnant Kivistik.

Viimaste nädalate jooksul on ESTPLA-15 lisaks sellenädalasele suurpeidikule leidnud mitmeid oskuslikult maskeeritud väiksemaid peidikuid.

Palmisalus olnud peidikust leidsid Eesti kaitseväelased üheksa 120-millimeetrist miinipilduja miini, mahajäetud kanafarmist ja selle lähiümbrusest maasse kaevatud plasttünnidesse peidetuna korralikult pakitud ning täiesti töökorras tankitõrje granaadiheitja, Kalašnikovi kuulipilduja, kaks heitelaengutega tankitõrjegranaati ja kaks heitelaengutega valgustusgranaati, 4000 padrunit Kalašnikovi kuulipildujale, 12 57-millimeetrist mürsku, neli 60-millimeetrist miini ja kaks 82-millimeetrist miini.

Eesti sõdurid avastasid veel neli lähestikust peidikut. Tee äärde olid mässulised peitnud tankitõrje granaadiheitja koos kuue granaadiga. Maja põrandasse oli peidetud 82-millimeetrine miinipilduja, kümme tankitõrjegranaati, 60-millimeetrine miin, kaheksa 82-millimeetrist miini sütikut, kolm tuhat padrunit ja padrunilinte.

Maja nurgast leiti kümme 80-millimeetrist miini, 12 60-millimeetrist miini, kaks tankitõrjegranaati, kaks jalaväevastast granaati, kolm valgustusgranaati, miinide ja RPG heitelaenguid.

Ehitamisjärgus maja juurest leidis ESTPLA-15 patrull tankitõrjegranaadi ning kasti raskekuulipilduja moona. Söötis põllumaalt avastatud peidikust leidis Eesti jalaväerühm kaks heas seisukorras ning kasutamisvalmis tankitõrje granaadiheitjat.

Veel ühe peidiku avastasid Eesti sõdurid palmisalus plastikkonteineritest, mis sisaldasid neli automaati AK-47, 18 laetud AK salve, kaks käsigranaati, elektridetonaatori, detoneerivat nööri, juhtmeid ja kaableid ning erinevaid telefone ja raadiosaatjaid, mis on vajalikud improviseeritud lõhkekeha valmistamisel ning paigaldamisel. Lähedusest leiti ka 155-millimeetrine mürsk, mida tavaliselt kasutatakse isevalmistatud lõhkekehade laenguna.

Eesti kergejalaväerühm teenib USA esimese Ratsaväediviisi esimese brigaadi lahingugrupi "Ironhorse" koosseisus. Eesti jalaväerühma alluvusse on antud USA miinipildujajagu.