Fidži kolonelile Tavita Marale pannakse süüks riigireetmist ning tänaseks on mees põgenenud Tongale, kus ta võitleb enda välja andmise vastu.

Kolonel Mara on pärast Tongale pääsemist valjult kritiseerinud Fidži 2006. aastal riigipöördega võimule tulnud sõjaväelist režiimi, mille eesotsas olev kommodoor Frank Bainimarama on keeldunud korraldamast ausaid valimisid ning väldib muid demokraatlikke ilminguid.

Uudisteportaali 3news.co.nz kirjutas, et kolonel Mara on abi palunud ka Uus-Meremaa peaministrilt John Keylt, kelle sõnul uuritakse olukorda. Fidži võimude hinnangul tähendaks koloneli aitamine Uus-Meremaa ja Fidži vaheliste suhete halvenemist.

Uus-Meremaa meedia teatel on Fidži võimud üle kuulanud ning mõningatel andmetel vahi alla võtnud ka ühe Eesti kodaniku, keda kahtlustatakse süsteemile vaenuliku koloneli riigist põgenemisele kaasa aitamisele.

Eesti välisministeerium on olukorrast teadlik ning juhul kui Eesti kodanikul, kes kannab eesnime Risto, peaks vaja minema konsulaarabi, siis osutatakse seda Prantsusmaa või mõne teise ELi saatkonna kaudu.

„Juhul, kui Fidži võimud välisministeeriumi poole pöörduma peaks, siis oleme valmis nendega koostööd tegema, kuid antud hetkel peale konsulaarabi andmise oma kodanikule ei näe me siin muud rolli,” ütles ministeeriumi pressiesindaja Mariann Sudakov.