Nii ostis soomlanna Nina Tilus möödunud kuul endale Eestist kutsika, kes uues kodus suri kuue päevaga maksapõletikku. „Ta haigestus kahe päeva järel maksapõletikku, ei söönud, ei joonud, kõhulahtisus, magas kogu aeg, haises,” kirjeldas Tilus. Tema koer oli ostetud kuulutusteportaalist Keltainen Pörssi ning 350-eurosest tehingust lõikasid kasu nii Soome kui ka Eesti pool. Makstud summast läks 50 eurot transpordile, ülejäänu omanikule.

Probleem polekski suur, kui tegu oleks vaid üksikjuhtumiga, ent Tiluse kutsikas on kurb näide sellest, kuidas koertevabrikutest loomi hoolimatult Soome vahendatakse. „Usun, et kui asjad saavad avalikuks, muutuvad inimesed ettevaatlikeks ja kutsikate tootmine lõppeb!” ütles ta.

Seda, et Soome kutsikaid vahendatakse, kinnitas ka veterinaar Helen Laur. „Kutsikad on segaverelised ja populaarsemad on väiksemat kasvu koerad. Mulle tundub, et kiibistamas käijad on vahendajad. Meil on küll paar kindlat inimest,” lisas ta. Just Laur kiibistas ja vaktsineeris ka Tiluse ostetud kutsika enne, kui too Soome jõudis.