Sellel ja ka mitmel teisel New Life Nordicu tegevust tutvustaval kodulehel on ülevaade ka ettevõtte kollektiivist, kus on reas Eestis omal alal tunnustatud meditsiinitöötajad. Näiteks veebilehel www.treatmentabroad.com esindavad firmat Pelgulinna sünnitusmaja töötajad, sealhulgas üks arst ja endine vanemõde.

Eesti Päevaleht pöördus kommentaari saamiseks Lääne-Tallinna keskhaigla (LTKH) alla kuuluva Pelgulinna sünnitusmaja reproduktiivmeditsiini keskuse juhi naistearst Kai Haldre poole. Nii teda kui ka tema kolleege, kelle pildid ja elulood olid kodulehel üleval, üllatas vägagi, et neid firmaga seostatakse. „Tunnistan, et olen täielikult rabatud – seal on informatsioon meie ühe arsti kohta ja vanemõe kohta, kes on Lääne-Tallinna LTKH-st lahkunud, töötab juba mitu kuud Soomes,” väljendas Haldre asjaolu kuuldes oma üllatust.

„Tegemist on kõige ehtsama identiteedivargusega, mille peale lihtsalt ei tule,” arvas ta. Haigla juhtkond andis eile Eesti Päevalehele teada, et nad palusid veebilehe haldajal haigla töötajate info lehelt eemaldada.

Haldre sõnutsi ei tee reproduktiivmeditsiini keskus, kus saavad abi kunstlikku viljastamist vajavad paarid, New Life Nordicuga koostööd, kuigi umbes aasta eest pöördus Jaanus Pikani nende poole ettepanekuga hakata koos tegelema Eesti munarakudoonorite välismaale vahendamisega. Sellega ei oldud Haldre jutu järgi eetilistel põhjustel nõus.

Nõusolek olemas

LTKH teeb siiski koostööd Jaanus Pikani teise firmaga BioEximi OÜ, mis rendib Pelgulinna sünnitusmajas ruume ja pakub sealsamas viljatusravi jaoks laboriteenuseid. Ka selle ettevõtte laborandid on New Life Nordicu töötajate nimekirjas. Haldre sõnul ei tea aga ka need embrüoloogid midagi selle ettevõtte tegemistest, sama kinnitas ettevõtte ridadesse koordinaatorina sattunud Raili Puskar.

Pikani vastas Eesti Päevalehe küsimustele eelmisel nädalal, et kuna tema munarakudoonoritega ei tegele, tuleb segaduse kohta kommentaari küsida tema partnerite käest. New Life Nordicu kaasasutaja ja juhatuse liikme Mariam Kukunašvili sõnul on kõigi meditsiinitöötajate CV-d ja pildid saadud nende nõusolekul. „Meie firma ei ole kunagi toime pannud identiteedivargust,” kinnitas Kukunašvili Eesti Päevalehele ja lisas, et Raili Puskar oli siiski tema firma töötaja, kelle ülesanne oli munarakudoonorite otsimine.

Kodulehe sulgemist põhjendas Kukunašvili sellega, et firma püüdlused saada oma teenuseid Eestis käima ja vahendada munarakudoonorite teenust ei olevat õnnestunud ning nad ei leidnud ühtegi doonorit. Seetõttu ta olevatki sulgenud eelmisel reedel – juhuslikult Eesti Päevalehe artikli ilmumise päeval – Eesti haru veebilehe.

Kukunašvili sõnul oleks firma pakkunud munarakudoonorile 1000-dollarilist tasu. „Me proovisime Facebooki kuulutusi, ajalehekuulutusi ja suust suhu kuulutamist, kuid see ei õnnestunud. Seetõttu ma ka lõpetasin selle tegevuse rahastamise ning palkade ja rendi maksmise,” sõnas ta ja lisas, et Pelgulinna sünnitusmajaga firma tõepoolest koostööd ei teinud ja kliinikul ei olnud ühtegi New Life Nordicu patsienti.

Kahe aasta eest asutas Pikani New Life’i grupi haru Gruusiasse, kus äritegevus läheb märksa edukamalt: asendus­emadus on Gruusia seadustega lubatud. Kuna Pikani ka sealsest tegelikust tööst enda sõnul suurt midagi ei tea, uuris Eesti Päevaleht seda Gruusia firma kohalike töötajate käest.

Anonüümseks jääda soovinud töötaja möönis telefoniintervjuus, et surrogaat­emadusega tegelevad enamasti naised, kes vajavad eluga toimetulekuks materiaalset tuge. „Gruusia on suhteliselt vaene riik, meie inimesed on vaesed, seega on meil palju tahtjaid,” lausus ta ja täpsustas, et firma surrogaatemade kataloogis on umbes 60 naist, kes lapsi on sünnitatud juba saja ringis.

1800 dollarit kuu eest

Tasu saavad need naised firma veebilehe andmeil iga lapsekandmiskuu eest 1800 dollarit ja pärast lapse sündi veel 10 200 dollarit. Samuti otsib ja vahendab New Life Georgia munarakudoonoreid, kes saavad nende loovutamise eest 1000–1500 dollarit. Firma kohaliku esindaja sõnul on nad suurim selle valdkonna firma Gruusias, kuhu tuleb kliente üle maailma USA-st Koreani.

Tänavu suvel alustas Indias tööd grupi noorim võsuke New Life India, mis pandi püsti eestlaste Jaanus Pikani ja Andres Salumetsa ning Mariam Kukunašvili ja India partnerite ühistööga.

Firma rahvusvaheline patsientide koordinaator Matuta Bjalava rääkis, et sealseid surrogaatemasid otsitakse enamasti isiklike kontaktide, aga ka reklaamide kaudu. Naistel on erinev sotsiaalne taust, nad peavad olema terved, 18–35-aastased ja sünnitanud vähemalt ühe lapse. „Kui surrogaatema on abielus, peab tema abikaasa andma notariaalselt kinnitatud loa, et ta on nõus, et tema naine osaleb surrogaatema programmis,” ütles ta.

Bjalava sõnul eelistab enamik naisi elada lapsekandmise ajal oma kodus. Küsimusele, milline on surrogaatemade sissetulek ja haridus, Bjalava ei vastanud. 



Sünnitusäri 500 lapsega

Mariam Kukunašvili, kes on ka üks kogu New Life’i grupi kaasasutajaid, sõnas, et tänu grupi tegevusele on praeguseks sündinud 500 last.

Kukunašvili ütles, et ta lasi nüüd Eesti haru kodulehe kinni panna, kuid kavatseb selle asemele avada New Life’i tütarfirma Poolas, et üks grupi haru hakkaks tööle ikkagi Euroopa Liidus.

Ka kõigilt teistelt New Life’i grupi tütarfirmade lehtedelt on kadunud lingid Eestis asunud New Life Nordicule.

Eesti Päevalehe kõnedele ei vastanud ka veebilehel võimalikele klientidele suurelt kirja pandud kontaktnumber.