Vene äriajakirja Finants täna avaldatud edetabelis jagavad Transgroup AS-i direktorite nõukogu esimees 34-aastane Maksim Liksutov ning tema äriparner Sergei Glinka 309.-321. kohta koos kõigi teistega, kel on varandust hinnanguliselt 300 miljoni dollari eest. Põhiliselt oma äri Venemaal (raudteetransport, masinaehitus) ajavad Liksutov ja Glinka said eriliste teenete eest Eesti kodakondsuse 2005. aasta lõpus Andrus Ansipi esimese valitsuse käest „suure panuse eest Eesti majanduse arengusse“.

Võrreldes eelmise aastaga on mehed kukkunud üle 80 koha. 2009. aastal hoidsid nad oma varandusega koguni 184. ja 185. kohta Venemaal. Selle eest on aga nende varandus võrreldes kahe aasta tagusega suurenenud kaks korda. Lihtsalt teised Venemaa rikkurid on saanud veelgi rikkamateks.

Venemaa rikkurite edetabelit avaldab iga aasta ka ajakiri Forbes, mille reitingut peetakse üldiselt usaldusväärsemaks. Maailmakuulsa Forbes´i Vene väljaande 200 rikkaima edetabelisse pole Liskutiv ja Glinka seni pääsenud. Finantsi versioonis aga jagavad Liksutov ja Glinka huvitavamatest tegelastest jagavad Venemaa rikaste edetabelis kohta jalgpalliklubi Londoni Chelsea omaniku Roman Abramavovitši eelmise abikaasa Irinaga, Tšetšeenia presidendi Ramzan Kadõrovi onupojaga, riigiduuma saadiku Adam Delimhanovi ja Vladivostoki linnapea Igor Puškarjoviga.

Venemaa viie rikkaima inimese hulgas oli suurim muutus Roman Abramovitši kukkumine aastaga kolmandalt kohalt viiendaks. Põhjus selles, et kui enamus Venemaa multimiljonäre suurendas eelmisel aastal oluliselt oma varandust, siis Abramovitšil jäi see enam-vähema samaks – 17,1 miljardit dollarit. Arbamovitšil on liiga palju kulukaid hobisid, ettevõtmisi ja kinnisvara, nentisid edetabeli koostajad.

Rikkaim endiselt metalliärimees Lissin

Venemaa kõige rikkam inimene ajakirja Finats hinnagul on endiselt Vladimir Lissin, kelle põhiline vara on Novolipetski metallurgiakombinaat, mille direktorite nõukogu esimees ta on. Tema varandust hinnatakse 28,3 miljardile dollarile, kaks aastat tagasi, majanduskriisi ajal, oli see 18,8 miljardit.

Teisel kohal on Norilski Nikkeli endine suuromanik, finantsgrupi Onexim president ja Venemaa ihaldatuim poissmees Mihhail Prohhorov 22,7 miljardi dollariga (2009. aastal oli varandus 17,8 miljardit.). „Pronskikohale“ on lausa seitsmendalt kohalt tõusnud usbeki päritolu, Nõukogude ajal raske isikuvastase kuriteo pärast vangis istunud Ališer Ušmanov, kelle edukuse taga on metallurgiafirma Metalloinvest. Ušmanovi varandus on kahe aastaga kasvanud 12,4 miljardilt 19,9 miljardile dollarile.

Rikkuselt neljas mees Venemaal on neli-viis aastat tagasi kõige rikkam olnud alumiiniumikuningas, Rusali omanik Oleg Deripaska, kelle varandust hinnati 19 miljardile dollarile.

Eestis hästi tuntud Venemaa suurim naftavahendaja Gennadi Timtšenko jätkab pidevalt tõusu Venemaa rikaste absoluutsesse tippu. See Šveitsis elav härrasmees, kes on aastaid vedanud naftat Venemaal Läände ka läbi Muuga sadama, tõusis aastaga kuus kohta edetabelis, jõudes juba 17. kohale. Tema varandust hinnati 8,9 miljardile dollarile.

Kogu edetabelit võib vaadata siit - http://m2011.finansmag.ru/