Eestis viibib täna viimast päeva ligi 400 islandlasest koosnev turismigrupp, mida juhib riigi endine peaminister Halldor Asgrimsson.

Seega viibib hetkel Eestis kokku rohkem kui 0,1 protsenti saareriigi elanikest – juulikuu seisuga elas Islandil veidi vähem kui 300 000 inimest.

Eile kohtusid islandlased ja Asgrimsson peaminister Andrus Ansipiga, samuti käidi eelmise nädala lõpus vaatamas välisministeeriumi seinal avatud Eesti taastunnustamise mälestustahvlit.

“Kohtumine peaministriga oli tore – räägiti taastunnustamisest, avaldati tänu ja räägiti ka kalandusest. Samuti tutvustas peaminister Stenbocki maja,” rääkis valitsuse meedianõunik Martin Jaško.

Asgrimssoni juhitav turismigrupp on pärit tema enda kodulinnast Islandi idarannikul ning peale endise peaministri ja tema perekonna on kõik külalised kalandusettevõtte Skinney-Pinganes HF töötajad. Grupp saabus Eestisse kahe tšarterlennuga.

Halldor Asgrimsson oli Islandi valitsusliige ka 15 aastat tagasi Eesti taastunnustamise ajal – siis pidas ta kalandusministri ametit.

Reisi korraldava kalandusfirma Skinney-Pinganes HF tegevjuht Adalsteinn Ingolfsson rääkis, et Eesti on nende grupile siiani jätnud väga hea mulje. “Me oleme viibinud küll ainult Tallinnas, kuid meie muljed on suurepärased,” ütles ta.