Riigikogu väliskomisjoni esimehe, keskerakondlase Enn Eesmaa sõnul mõistab ta Euroopa Liidu ja Vatikani arvamust, kes on surmaotsuse juba avalikult hukka mõistnud. Kuid Eesmaa kinnitusel tuleb siiski aru saada, et Iraak tegutseb ennekõike oma seaduste kohaselt ja kui nende kohus on sellise otsuse langetanud, tuleb ülejäänud maailmal seda aksepteerida.

Eesmaa usub, et surmamõistev otsus jääb jõusse ning viiakse täide veel enne pühapäeva (31.12). „Mõnes riigis siiani lüüakse varguse eest käsi maha, meile tundub see keskaegse brutaalsusena, kuid kui nendel on nii kombeks, siis meie võime ja oleme kohustatud oma arvamuse välja ütlema, kuid see ei tähenda, et nemad peaksid seda arvestama.”

Riigikaitsekomisjoni liige, sotsiaaldemokraadist Sven Mikser on aga arvamusel, et Saddam Hussein surmamõistmist siiski ära teeninud ei ole. „See ei ole humaanne,” ütles Mikser ning seletas, et loomulikult tuleb Husseini karistada, kuid mitte surmaga. „See on läbimõtlemise koht,” lisas ta.


„Kuna tegemist on inimsusevastaste kuritegudega, see on tõestatud, siis vähem kui eluaegse vangistusega ei saaks leppida,” tõi Mikser välja oma seisukoha.


Rahvaliidu fraktsiooni esimees Jaanus Männiku sõnul on probleem keerukas, kuid Eesti peaks siiski aktsepteerima neid otsuseid, mida Iraak oma seadustega teinud on. Euroopa ja kristlik maailm peavad oma seisukohti küll ainuõigeteks, kuid Iraaki see ei aita.

„Meil võib olla oma arvamus, aga me ei peaks seda peale suruma,” ütles Männik.

Sarnaselt Sven Mikseriga on surmanuhtluse vastu siiski ka Isamaa ja Res Publica Liidu kaasesimees Taavi Veskimägi. “Eesti üheskoos teiste Euroopa Liidu liikmesriikidega on surmanuhtluse keelustanud. Kui me mõistame, et see põhineb moraalselt õigetel kaalutlustel, siis ei ole meil võimalik toetada surmanuhtlust kui karistust ka üheski teises riigis,” rääkis Veskimägi. “Meie arusaamade järgi on iga inimese elu võõrandamatu.” 

Välisminister Urmas Paet jagab seda seisukohta: "Eestis on surmanuhtlus kaotatud, ja me põhimõtteliselt ei toeta sellise karistusviisi täideviimist." Samuti tõi ta välja, et olles Euroopa Liidu liige, jagab Eesti eesistuja seisukohta.