Seaduse järgi kinnitab juhatuse liikme palga ettevõtte nõukogu. Nii oli see ka Eesti Raudtee puhul, kuid nõukogu liige Peep Aru oli Asmanni lepingu vastu. Nimelt oli lepingusse ilmunud klausel, et kui Asmannil täitub firmas esimene tööaasta, tõuseb tema palk veel kümme protsenti. Uus palgasumma – 9680 eurot – oleks ajakirjanduse jaoks kajastunud aga alles 2014. aasta kevadel, mil riigiettevõtete juhtide möödunud aasta sissetulek avalikuks saab, ning selleks ajaks poleks kõrgem palk ilmselt enam kedagi häirinud. Eesti Päevalehele on väidetud, et just sellele tahetigi mängida: näidata praegu väiksemat palka, et avalikkust mitte häirida. Seda just olukorras, kus näiteks avalikule sektorile on öeldud, et seal töötavate inimeste palk tõuseb järgmisel aastal kolm-neli, maksimaalselt viis protsenti.

„Olin sellele tõesti vastu. Üheks peapõhjuseks asjaolu, et esimese tööaasta järel tõuseb palk automaatselt kümme protsenti,” tunnistas Aru vastuseisu Asmanni lepingule. „Määratud palk võiks minu arvates olla läbi lepinguperioodi ühesuurune või siis suureneda elukalliduse võrra. Loomulikult on palgasuurused vaadatavad mitmest aspektist, minu sotsiaalne valulävi lihtsalt on selline.”

Polevat aus

Küsimusele, kas vaatamata tema vastuseisule jäi see klausel ikkagi sisse ning Asmanni leping allkirjastati, vastas Aru diplomaatiliselt: „Allkirjastab nõukogu esimees. Ma arvan, et see on tehtud. Juhataja ju töötab.”

AS Eesti Raudtee konkureerib riigile kuuluva äriühinguna palga osas vabal tööjõuturul eraettevõtetega. Läbirääkimised praeguse juhatuse esimehega polnud kerged – finantssektori tippjuhtide palgatase on üks kõrgemaid –, kokkulepitud tingimused jäävad neile alla,” kommenteeris Eesti Raudtee juhatuse esimees Taavi Madiberk.

Augusti lõpus otsustas RMK nõukogu, et keskuse juhatuse esimehe Aigar Kallase palk tõuseb 15 protsenti, mis teeb Kallase uueks palgaks 7000 eurot kuus. Rahandusminister Jürgen Ligi ütles sellel nädalal riigikogus küsimustele vastates, et ei pea Kallase palgatõusu õiglaseks. „Ma olen sel teemal sõna võtnud ja oma esindajale andnud korralduse mitte leppida selle esialgse tõusuga,” ütles Ligi. „Mina ei näe, et tegemist oleks tuumateadusega, kus peab saama riigijuhtidest tunduvalt kõrgemat palka. Inimesele endale mul etteheiteid ei ole.”

Asmanni praegune põhipalk on sama, mis Eesti Energia juhatuse esimehe Sandor Liive palk enne juulikuist 2000 euro suurust palgatõusu. Estonian Airi juhi Tero Taskila palgale ei saa aga Asmanni palk ligilähedalegi, sest Taskila kuupalk oli mullu koguni 33 228 eurot.