“Rootsi Post valis meid välja,” kinnitas Haapsalus paikneva Nurme vabriku müügijuht Lauri Väli. “Järgmise nädala lõpuks jõuame lepinguni, enne seda peame koostama tootmisplaani.”

Iga viivitusnädala eest tahetakse lepingusse sisse kirjutada trahv kümne protsendi ulatuses hankesummast, kirjeldas Väli karme lepingutingimusi. Töö hinda hoiab Väli saladuses.

Tema sõnul teeb Nurme vabrik Rootsi Postile veebruariks 63 000 toodet. “Meie teeme üksnes pükse ja natuke ka veste, ja alustame tootmist juba oktoobri teisest poolest,” märkis Väli. “Sõlmime selleks 2+2 aastat vältava lepingu.”

Kokku valmistab Nurme vabrik esimesel aastal 110 000 toodet ning teisel 80 000.

“Täpsed tingimused peame veel oma Portugali ja Hollandi kangatootjaga läbi vaatama,” rääkis Väli. “Paneme tarneajad sobima, et saaksime juba sellel neljapäeval “jah”- sõna öelda.”

Rootsi Posti tellimus oleks ettevõtte suurim väljakutse, mis siiski hetkel marginaalse kasumi piiril balansseerivat firmat jõudehetkele ei vii. Nurme vabrik uue suurprojekti raames töötajaid juurde ei võta.

Rootsi Post tellib üldse üle maailma 11 erinevat riietuseset, kuna vahetab kogu garderoobi välja. Tuulejopesid valmistatakse näiteks Lähis-Idas. Varem toodeti postifirmale rõivaid Portugalis, nüüdseks on aga sealt tellimine osutunud kalliks.

Rootsi Posti särgitootjaks kandideerib ka Tallinnas paiknev Inglise-Eesti ühisfirma Gowri International Eesti.

“Konkursivõitu ei ole veel kinnitatud, nad pidid eelmisel nädalal küll vastuse andma, kuid see lükkub ilmselt selle nädala lõppu,” ütles firma esindaja Yoann Ricau. “Esialgsete kavade kohaselt peaksime juba lähikuudel 51 500 särki valmis tootma.”

Gowri juht ja üks omanikest Lauri Uustalu märkis, et jutt käib esialgsest tellimusest 70 000 triiksärgi ulatuses poole aasta jooksul. “Tegemist on paksemast riidest särkidega,” selgitas Uustalu. “Kui projekt õnnestub, pikendatakse tellimust veel poole aasta ning sama mahu võrra.”

Üks särk maksaks Rootsi Postile Uustalu sõnul 85-90 Rootsi krooni.

Põhiliselt just firmadele töösärke tootev Gowri International Eesti vabrikus töötab 70 inimest, firma ekspordib oma kaubamärgi all 90 protsenti toodetud naiste ja meeste särkidest Skandinaaviasse.

Rootsi Post kuulutas kirjaliku konkursi oma 50 000 töötajale vormirõivaste valmistaja leidmiseks välja mais.