Kaitsejõudude pressiesindaja leitnant Andres Sang sõnas, et sellistes operatsioonides ei ole kohapeal teenivate sõjaväelaste jaoks midagi erilist. “Tegelikult on sellised operatsioonid seal pidevalt käimas, lihtsalt seekord olid kohapeal ajakirjanikud, kes selle üle võimendasid,” kommenteeris Sang.

Leitnant Sanga sõnul tegeleb Eesti jalaväerühm hetkel Helmandi provintsis põhiliselt teiste üksuste julgestamisega.

USA juhitavad liitlasväed alustasid välisajakirjanduse andmetel Afganistani lõunaosas suuroperatsiooni juba mai lõpus ning selles osaleb rohkem kui 10 000 sõdurit USA-st, Kanadast ja Suurbritanniast.

USA sõjaväe esindajate sõnul peaks alanud operatsioon olema veel viimane ettevalmistav samm, et USA saaks sügisel piirkonnast ära tuua 3000 meest ja anda kogu juhtimise üle NATO-le.

Taliban tugevneb?

Afganistani lõunaosas on Financial Timesi andmetel viimase kuu jooksul toimunud kokkupõrgetes hukkunud rohkem kui 500 inimest. Ajakirja The Economist andmetel on Taliban praegu riigi lõunaosas tugevam kui kunagi varem alates USA sissetungist riiki viis aastat tagasi – see aga on lisaks liitlasvägedele oht ka Afganistani keskvalitsusele.

Eesti jalaväerühm Estcoy-2 suundus Afganistani lõunaossa 21. mail ja paikneb praegu koos liitlasvägedega Helmandi provintsi keskuse Laskargah’ lähedal asuvas baasis. Lisaks brittidele teenivad piirkonnas veel ka Hollandi, Kanada, Austraalia, Taani ja Rumeenia väed. Operatsioonid Afganistani lõunaosas on praegu nii Eesti kaitseväe kui ka NATO suurim välisoperatsioon. Kokku teenib Afganistani erinevates piirkondades hetkel 78 kaitseväelast.