Päästeameti päästetööde osakonna juhataja Kuno Tammearu sõnul oli Kalevi veekeskuse kloorimürgitus üks Eesti viimaste aegade suuremaid keemiaõnnetusi.

“Vähemalt toimus Kalevi spaa külastajate evakuatsioon kiirelt ning seetõttu tõsiseid kannatanuid ka ei olnud.” Tammearu sõnul polnud veekeskuses tegemist ohtlike ainete suurte kogustega, kuid olukorra muutis ohtlikuks suur inimhulk kinnises ruumis.

Tammearu hinnangul on keemiaõnnetus üks ohtlikumaid ning ettearvamatumaid õnnetusi, millega võib kaasneda hulgaliselt inimohvreid. “Ka suured riigid, näiteks Saksamaa, kellel on keemiaõnnetuste praktika, on kokku puutunud umbes kahe suurema õnnetusega,” selgitas Tammearu õnnetuse harukordsust.

Põhja-Eesti regionaalhaigla ülemarst Andres Ellamaa arvas, et üleeilse keemiaõnnetuse puhul oli tegemist “õnneliku” õnnetusega. “Haigla töö oli sellises olukorras üle ootuste hea ning vaid kiitust vääriv.” Haiglaravi sai 33 inimest, sealhulgas 18 last. Neli last ja kaks täiskasvanut jäeti haiglasse lisakontrolliks, kuid kriitilises seisundis ei ole kedagi.

Kalevi spaa juhatuse esimehe Hardi Kerde sõnul põhjustas teisipäeva õhtul veekeskuses toimunud keemiamürgituse olukord, kus kloorianuma täitmisel maha voolanud naatriumhüpokloriid puutus kokku maas olnud väävelhappega.

Külalised lubati hotelli

“Regulaarseks vee puhastamiseks mõeldud kloorianuma täitmisel läks inimliku eksituse tõttu kloorilahust maha.” Kerde sõnul poleks maha läinud kloorilahus iseenesest ohtlik olnud, kui maas ei oleks olnud väävelhapet. “Miks hape siiski keldris maas oli, selle selgitamisega me hetkel ka tegeleme.” Jutt liitritest kloorilahusest, mis maha läks, Kerde sõnul tõsi ei ole.

Küsimusele, miks oli hape keldris kõrvuti kloorilahusega, tuleb Kerde arvates vastust otsida OÜ-lt Oma Ujula, kes vastutas ujula basseinitehnika eest.

Eilse päeva jooksul tehti veekeskuses üheskoos tervisekaitsega mõõtmisi ja analüüse, veendumaks, et mürgitusoht on täiesti eemaldatud. Tulemustest oleneb Kerde sõnul see, millal veekeskus taas avatakse. Hotellikülastajad lubati juba eile öösel oma tubadesse.

Spaad kontrollitakse

•• Tallinna tervisekaitsetalituse asedirektor Kai Raska ütles eile keskpäeval, et tööõnnetuse versiooni ei taha ta praegu ei kinnitada ega ümber lükata. Raska sõnul tutvuti eile Kalevi spaa kemikaalide hoiutingimustega, mis praegu olid küll nõuetekohased.

•• Küsimusele, miks ohtlikke aineid üldse ühes ruumis koos hoiti, vastas Raska, et tegemist on teatud firma sellise tehnikaga. “Konkreetselt kellelegi ma täna näpuga siiski ei näita.”

•• Kalevi spaal on Raska sõnul riskianalüüs tehtud. Kindlasti tuleks aga midagi ette võtta selleks, et sääraseid õnnetusi tulevikus ära hoida, näiteks tõhustada firma enesekontrolli, arvas Raska. “Samas on selge, et inimlikke eksimusi võib ikka juhtuda.”