Venemaa suursaadik Juri Merzljakov kinnitas vene Delfile, et Venemaa soovib piirilepingu võimalikult peatset allkirjastamist, ja kiitis Eesti algatust selles osas. „Riigikogu väliskomisjoni esimehe Marko Mihkelsoni algatus taastada kontaktid Vene kolleegidega, sealhulgas piiriküsimuse arutamiseks, on väga tähtis ja kasulik, aga väljas on juba juuni ja kui läbirääkimisprotsessi kohe ei alustata, on oht kaotada veel üks aasta,” ütles Merzljakov.

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson kinnitas, et ootama ei jääda, ja et peatselt on kavas uusi kohtumisi. „Loodetavasti juba juuli esimesel nädalal leiab Lõuna-Eestis ja Pihkvas aset riigikogu väliskomisjoni delegatsiooni kohtumine kolleegidega Venemaa föderatsiooninõukogu ehk ülemkoja väliskomisjonist. Minu hiljutisel Moskva visiidil võttis küllakutse vastu ka riigiduuma väliskomisjoni esimees Aleksei Puškov. Nende delegatsiooni ootame Tallinnasse oktoobris-novembris. Viimati olid Eesti ja Vene väliskomisjonid koos 2006. aasta suvel,” ütles Mihkelson. Tegemist on olulise kohtumisega, sest väliskomisjonid on need, kes viivad rahvusvahelisi lepinguid parlamentide täiskogude ette ratifitseerimisele.

Kuigi piirilepingu sõlmimine on mõlema riigi soov, on selge, et Venemaa kaitseb alati oma huve. „Meie välispoliitiline doktriin põhineb muutumatult sellistel baaspõhimõtetel, nagu pragmatism, mitmesuunalisus, avatus ja rahvuslike huvide mittekonfrontatsiooniline, kuid tugev kaitsmine,” ütles Merzljakov. Seega tuleb arvestada, et läbirääkimiste protsess ei pruugi olla valutu.