Eestikeelses keskkonnas harjutab kitarrimängu 5300 inimest. Õpilased on moodustanud juba kümmekond ansamblit. Ühes neist, mis koosneb tuntud ettevõtjatest, mängib ka õpetaja ise.

Käo eesmärk on aga pääseda interneti kaudu turule, kus kitarri õppimisest huvituvad sajad miljonid inimesed. Eelmisel aastal avas ta ingliskeelse õppekeskkonna ja katsetamisel on ka hiinakeelne versioon. Inglise keeles õpib praegu tema käe all esialgu veel alla tuhande inimese kõikjalt maailmast.

„Iga kuu sisestab Google otsingusse sõna kitarr 124 miljonit inimest ja poole aastaga lisandub neid juurde 25 miljonit. Pillidest otsingumootoris teisel kohal olevast klaverist huvitujaid on ligi kolm korda vähem,” toob Käo näite kitarri ja kitarriõppe populaarsusest maailmas.

Kuigi internetis on sadu kitarriõppe pakkujaid, on Käo metoodika ainulaadne: õpilased saavad neti kaudu saata oma harjutuste lindistused õpetajale hindamiseks ja tema annab õpitu kohta personaalset tagasisidet. Teadaolevalt ei ole sellist mudelit muusikahariduses kuskil varem kasutatud. 

„Salvestuste ja videote kuulamiseks ja õpilastele vastamiseks kulub päevas pool kuni kaks tundi,” selgitab Käo, kes suhtleb kõigi õpilastega isiklikult. Kooli eesmärgiks seatud 100 000 kitarrihuvilisega töötamiseks on aga vaja 15 õpetajat.

Eestikeelne baasõpe tasuta

Suur õppijaskond tekkis siis, kui ta andis välja kitarriõppe baaskursuse raamatuna, millega on kaasas DVD õppevideote ja salvestistega ning võimalus saada neti vahendusel ülikooli õppejõult tagasisidet kõigile harjutustele. „Ma ei tea maailmas ühtki õpikut, mille ostjal on võimalik saada autorilt tagasisidet.” Seda õpikut on müüdud juba mitu tuhat eksemplari.

Ingliskeelse õpikeskkonna avamisega muutis ta aga eestikeelse baaskursuse netis tasuta kõigile kättesaadavaks. See sisaldab üle 200 lehekülje õppematerjali, üle 50 õppevideo ja teist sama palju helinäiteid. Peale selle saavad õpilased tasuta tagasisidet oma esimestele harjutustele. Raamatu ostjatel on võimalusi muidugi rohkem ja lisaks saavad huvilised raha eest tellida kolm 45-minutilist individuaaltundi. Keskkonnas leidub veel kursusi: rahvaviisid kitarrile, kiirkursus, kitarri hooldamise ja häälestamise õpetus, jõululaulude ja lihtsate meloodiate kursus.

Uue asjana on loomisel laulukirjutamise kursus, milles Käo näeb suurt potentsiaali. Peale netiõppe korraldab tuntud pedagoog ka live-kursusi kõikjal Eestis alates saartest kuni Palamuseni välja. Sedasi on tema käe all 10–12 õpilasest koosnevates gruppides õppinud ligi 600 inimest.

Sama mudelit – õpik kombineeritud netikooliga koos õpetaja tagasisidega – rakendab Käo ka ingliskeelses keskkonnas. Seal tuleb aga baaskursuse eest maksta 39 eurot ehk 608 krooni.

Tutvustab messidel

EAS-i toel on ta oma projekti käinud tutvustamas Helsingi ja Frankfurdi muusikamessil. „Olen jäänud seal positiivselt silma ja pidanud ka läbirääkimisi paari lääne kirjastusega, kuid praegu käib kogu müük veel netilehekülje kaudu. Plaanin meelitada ingliskeelset auditooriumi mõ-ningate tasuta kursustega oma lehele, et sealt edasi pakkuda põhiõpet raha eest,” rääkis Käo.

Hiina projekti mõtteni jõudis ta siis, kui muusikaakadeemias olid Hiina külalisõpilased, kes ei saanud inglise keelest eriti aru. Nende jaoks sai tõlgitud õppematerjalid hiina keelde. „Hiina õpikeskkond vajab veel testimist. Sellega alustan siis, kui ingliskeelne õpe on korralikult käima joostud.”

Peale õppe on netikeskkonnas ka kitarripood, kus iga päev läheb kaubaks üks muusikariist.

Loominguga tegelev ettevõtja on projekti arendamisse investeerinud umbes miljon krooni. Aasta käive on ligi kaks miljonit krooni ja ettevõtmine on kasumis.

„Idee luua internetis kitarrikool sündis sellest, et Eestis tegutsevast rohkem kui 80 muusikakoolist vaid pooltes õpetatakse kitarrimängu ja sealgi on eriharidusega õpetajaid vaid kümme. Samal ajal on Tiigrihüppe programmi raames koolides olemas arvutid ja internet,” rääkis Käo oma soovist viia kitarrioskus võimalikult paljude inimesteni.

Ühtlasi on kitarrikool katselavaks Kristo Käo Tartu ülikoolis tehtavale doktoritööle, mille teemaks on muusikaharidus e-õppe kaudu.

Innovaatiline kleebis aitab pillimängu õppida

•• Kitarrikooli asutaja Kristo Käo eestvedamisel projekteeritakse koostöös Tehnopoli ja Tallinna tehnikaülikooliga kitarrile paigaldatavat elektroonilist kleebist, mis aitab algajal pilli õppida ja oma oskusi lihvida.

•• Käo sõnul on pilli keelte alla liimitaval kleebisel LED-lambid, mille järgi õppija saab õigeid noote ja akorde valida. Mängitu salvestub andurite kaudu arvutisse, kust õppija saab teada, mida ta valesti mängis. „Arvutiprogramm oleks õpetaja eest, kes siis annab tagasisidet, mida peaks veel harjutama,” rääkis Käo. Prototüüp loodetakse valmis saada aasta lõpuks.

•• „See kleebis oleks lahendus näiteks neile, kes ei julge oma harjutusi õpetajale hindamiseks saata. On õppijaid, kes häbenevad, et nende mängitu on liiga kehv, et seda professionaalile kuulamiseks saata. Kleebise puhul suhtleksid nad aga arvutiga,” tõi Käo näite. Pealegi võimaldab elektrooniline kleebis anda internetis ühistunde korraga kuni tuhandele inimesele. „Ma näeksin kohe arvutist, kes mingis kohas valesti mängis, ning teda siis operatiivselt suunata,” selgitas ta.

•• Idee sellise toote arendamiseks sai ta ühelt USA firmalt, kes toodab õppuritele LED-lampidega kitarri. „Kui ameeriklaste lahenduse puhul tuleb kalli raha eest osta spetsiaalne kitarr, siis meie saadaksime huvilisele ümbrikuga kleepsu, mida saab igaüks oma pillile lisada,” võrdles ta oma ideed. Selline kleebis maksaks alla 1000 krooni.