Eile õhtul abikaasaga vestelnud Maiu lausus, et meeste tervis on hea ja vaim valmis. “Pärast eelmise nädala suurt tormi vaadati varustus üle ja nii suurt hävingut siiski polnud, et tipu vallutamise üritusest tulnuks loobuda,” lisas ta.

Plumeri sõnul on siiani suurimaks takistuseks olnud ilmastikuolud. “Ilm polegi niivõrd külm, kuid seal on tohutu tuul,” vahendas Maiu abikaasa telefonikõnet. “Keskmiselt pidi see puhuma 30-40 meetrit sekundis. Raivo ütles, et nüüd pidi ilma-prognoosi kohaselt tipu vallutamine võimalik olema.”

Meeste tõus tippu võtab aega kolm-neli päeva, allatulek läheb veidi kiiremini. “Seega peaks reedeks selge olema, kas mehed jõudsid tippu,” ütles Maiu.

“Praegu pole ühegi riigi ekspeditsioon veel üles jõudnud.”

Ülemisest baaslaagrist alustavad täna tõusu Raivo Plumer, Alar Sikk, Ivar Lai ja leedulane Saulius Vilius. “Tõivo Sarmet arvas, et ta ikka läheb tippu, aga ta pole kindel, kui kõrgele jõuab,” märkis Maiu Plumer.

Eestlastel pole ilmastikutingimuste paranemist aega kauem oodata, sest tagasisõidupiletid on võetud 2. juuniks.

Ekspeditsioon pole siiski takistusteta läinud. 7. mai õhtul avanes Everesti baaslaagrisse naasnud ekspeditsiooniliikmetele kurb pilt: raskes lumetormis oli hävinud kolmest magamistelgist kaks. “Ühte annab veel ehk lappida, teine Ferrino Aral 4 telk tuli ära visata,” ütles Raivo Plumer 8. mai õhtul.

Osa teiste riikide ekspeditsioone olid sunnitud ka lahkuma, sest nad jäid Eesti ekspeditsiooniliikmete sõnul täiesti varustuseta. Rikkamad, nagu šveitslased, tellisid aga telke ja varustust juurde.