Leiule meditsiinilise tarbe leidmine oli bakteri avastanud Tartu ülikooli teadlase Marika Mikelsaare (pildil) juhitud grupi ammune unistus. Foto: Jassu Hertsmann

Kui varem on eestlaste avastatud ja siin Helluse nime all tuntuks saanud piimhappebakterit Lactobacillus fermentum ME-3 kasutatud piimatoodetes, siis nüüd on jõutud nii kaugele, et bakter on üks Prantsusmaa firma VF Bioscience toodetava kolesterooli normaliseeriva toidulisandi põhiaineid. Bakteri toidulisandina apteekidesse jõudmine on Eesti teadusele väga tähtis ja leiule just meditsiinilise tarbe leidmine oli bakteri avastanud Tartu ülikooli teadlase Marika Mikelsaare juhitud grupi ammune unistus.

Prantslased on ME-3 bakterit sisaldavat toidulisandit ostnud juba aasta algusest. Eelmisel nädalal tuli see müügile ka Eesti, esialgu Tartu apteekides. Edasi pürgitakse juba teiste maade, sealhulgas USA turule. Toidulisand on mõeldud inimestele, kelle vereanalüüsis on arst märganud normist suuremat kolesterooli ja triglütseriidide sisaldust, samuti neile, kellel ilmneb ülemäärane oksüdatiivne stress ja liiga kõrge homotsüsteiinitase. Turgu on sellise kompositsiooniga kapslil küllaga, kuna nimetatud muutused on otseselt seotud ateroskleroosi tekkega.

Edasi lugedes selgub, miks ei toodeta seda toidulisandit Eestis ning üllatav seos teise Eesti teadlasterühma avastatud nn surmamarkeritega.

Avalehele
6 Kommentaari
Loe veel: