Konsulaarmissiooni käigus on kõikidel Eesti kodanikel, kes viibivad Austraalias, võimalik taotleda endale uut passi või ID-kaarti, teatas välisministeerium.

Seoses sõrmejälgede võtmise kohustusega on alates 29. juunist 2009 vajalik kõikidel passitaotlejatel isiklikult pöörduda Eesti välisesindusse või Eestis viibides kodakondsus- ja migratsiooniameti teenindusbüroodesse. Austraaliale lähim Eesti saatkond asub Tokyos ning selleks, et Austraalias viibivad Eesti kodanikud saaksid passitaotlused esitada ilma Tokyosse reisimata, lähetab välisministeerium sinna oma konsulaarmissiooni.

Konsulaarametniku vastuvõtud toimuvad erinevates Austraalia linnades:

29. novembril Perthis
2.-3. detsembril Melbourne’is
4.-5. detsembril Sydneys
7. detsembril Brisbane’is

Vastuvõtule palutakse registreeruda, kontakteerudes e-maili teel Eesti aukonsulitega Austraalias (aukonsuliga Perthis anuvanhattem@aol.com või aukonsuliga Sydneys sydney@estonianconsul.org) või Eesti saatkonnaga Tokyos (tokyo.embassy@mfa.ee).

Passitaotlused soovitatakse esitada eelkõige neil kodanikel, kel passi kehtivusaja lõpuni on jäänud vaid paar kuud, kuid Austraalias soovitakse viibida pikemat aega ning välisesindusse passitaotluse esitamiseks sõitu ei plaanita.

Taotletud passid on võimalik kätte saada Eesti aukonsulitelt Perthis, Sydneys ja Hobartis.

Vastavalt konsulaarseadusele lähetatakse konsulaarmissioone riikidesse, kus Eestil puuduvad välisesindused, kuid esineb põhjendatud vajadus konsulaartoimingute järele, näiteks kus on suur Eesti kodanike kogukond. Austraalias elab hinnanguliselt suuruselt kuues eestlaste ja nende järeltulijate kogukond maailmas pärast USA-d, Kanadat, Soomet, Rootsit ja Venemaad.