Euroopa Komisjon algatas eile Eesti suhtes rikkumismenetluse, sest riik jättis 30. juuniks esitamata direktiiviga ette nähtud riikliku energiatõhususe tegevuskava.

Lisaks algatati rikkumismenetlused ka Belgia, Kreeka, Luksemburgi, Läti, Malta, Portugali, Prantsusmaa, Rootsi, Slovakkia, Sloveenia ja Ungari suhtes, teatas Euroopa Komisjoni esindus Eestis.

Tegevuskavades tuleb esitada riiklikud strateegiad üheksaprotsendise energiasäästu eesmärgi saavutamiseks 2016. aasta lõpuks ja ka teave selle kohta, kuidas liikmesriigid kohaldavad direktiivi mõningaid muid sätteid.

“Riiklikud energiatõhususe tegevuskavad näitavad liikmesriikide pühendumust kõige puhtama, odavama ja turvalisema energia kasutamisele – see on energia, mille me jätame kasutamata. Olen äärmiselt pettunud, et 12 liikmesriiki ei ole oma tegevuskava veel esitanud,” ütles volinik Andris Piebalgs.

Põhjendamatu tarbimine

Energiatõhususe direktiivi eesmärk on edendada energia lõpptarbimise tõhususe kuluefektiivset parandamist liikmesriikides. Direktiivi nõuetekohase rakendamise korral peaks olema võimalik luua vajalikud tingimused energiateenuste turu arenguks ja edendamiseks ning muude energiatõhususe parandamise meetmete pakkumiseks lõppkasutajatele. Samuti aitab direktiivi rakendamine kaasa energia varustuskindluse, konkurentsivõime ja säästva arengu tagamisele.

Hinnangute kohaselt tarbitakse Euroopa Liidus umbes 20 protsenti rohkem energiat, kui on majanduslikult põhjendatud.