Eile asetas esmakordselt Keskvanglas eeluurimise tõttu kinnipeetav isik sedeli valimiskasti. Uut Riigikogu valis Patareis 1992. aastal väikseima häältearvuga Riigikokku valitud saadik Toivo Uustalo. Metsariisumises süüdistatav mees otsustas enne valimiskasti juurde minekut ennast kiita. ”Olin uue aja esimeses Riigikogus viis aastat ainuke väga kõrge hääletusprotsendiga liige,” sõnas Uustalo. “Ei usu, et kellelgi õnnestub minu tulemust lüüa, sel ajal olin terve inimene, aga terveid inimesi enam Riigikokku eriti ei tulegi.”

Hääletas viis vangi

Keskvanglas kolmandat kuud meditsiinilises ekspertiisis viibiv Uustalo hääletas Lasnamäe valimisjaoskonnas Siim Kallase poolt.

“Kallas on ka kohtualune ja Eesti riik kulutab tema peale miljoneid, kindel, et ta õigeks mõistetakse,” arvas endine riigikogulane, kes ka sel aastal püüdis eeluurimise ajal end kandidaadiks seada, kuid läks oma advokaadiga pahuksisse.

Esimest korda Eesti vabade valimiste ajaloos toimuvad vanglates valimised, kus võivad osaleda kõik eeluurimise all olevad vangid. Eile jõudis valimiskast Keskvanglasse, mille 24 eeluurimisalusest otsustas hääletada viis.

Täna jõuab valimiskast Tallinna vanglasse Magasini tänaval, mille 59 kinnipeetavat on otsustanud kõik valima minna.

Vabariigi valimiskomisjoni nõuniku Epp Maateni sõnul said kinnipeetavad, kes viibivad eeluurimise all ning seega ei kanna karistust, valida 1992. ja 1995. aasta valimistel ainult sel juhul, kui vangla asus nende valimispiirkonnas.

“Seoses sügisel tehtud täiendustega valimisseaduses, saavad eesti kodanikud hääletada oma jaoskonna kandidaatide poolt nüüd ka väljaspool oma valimisjaoskonda, tellides valimiskasti kohale,” sõna Maaten

Valimiskastiga läksid Keskvanglasse esimees Tiiu Vändrik ja aseesimees Kersti Kelder, kes mõlemad pikka aega valimistega seotud olnud.

“Vanglasse oli küll esimene kord minna,“ sõnas Tiiu Vändrik. “Aga kõik läks ilusasti.” Eeluurimisalustele eraldati dokumendid ja nende elukohajärgse valimisjaoskonna kandidaatide nimekirjad, millest nad sirmi taga meeldivaima valisid. Kast ümbrikega viiakse keskkomisjoni, kust need maakondadesse laiali saadetakse.

Välisvaatlejad kohal

Koos valimiskastiga tuli Keskvanglasse ka Euroopa Julgeoleku ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) Election Observation Mission to Estonia vaatleja Kathleen Johsnson ning OSCE Eesti esindajad tõlk Ott Sandrak ja vaatleja Eve Kuusman. “Ma ei tea, et aresti all olijatel Ühendriikides taolist võimalust oleks,” sõnas Johnson, kes tähelepanelikult märkmeid tegi.

Keskvangla sotsiaalosakonna juhataja Erik Lätti sõnul pani vangla kuulutused valimiskasti saabumisest kambritesse üles mitu nädalat tagasi. Soovijad kirjutasid avalduse.

“Eeluurimise all olijatel on suuremaidki probleeme, kui Riigikogu valida,” põhjendas Lätt vähest osalust.

“Need inimesed on kehtiva riigikorra suhtes pisut hammasrataste vahele jäänud,” lisas ta. Pealegi pole paljudel Keskvangla asukatest dokumente, kus oleks pilt ja täisnimi peal, mis on üks valimiste eeltingimusi.

Eeluurimise all oleva Jevgeni Sitniku (24) kodanikuõigused ei võimalda tal välismaailmaga kirja ega telefoni teel suhelda, valida võimaldavad.

Poliitikud igavusest

“Venekeelse kodanikkonna esindajana jälgin tähelepanelikult Eesti poliitilist elu ja mind huvitab venekeelse elanikkonna tulevik, sellepärast pean õigeks valimistel osaleda.”

Jevgeni Sitnik valis Tallinna kesklinnas Ühendatud Rahvapartei, kuna Vene Erakond Eestis Nikolai Maspanovi juhatusel pole tema jaoks enam usaldusväärne. “Aga üldiselt kuulub minu sümpaatia Edgar Savisaarele, kes on tubli poliitik,” lausus Sitnik. Valimisinfoga on ta kokku puutunud raadio ja ajalehtede kaudu.

“Teha pole siin suurt midagi, niisiis arutame omavahel, mis poliitikas toimub,” lausus neljakuise staaÏiga uurimisalune.