Põhja-Carolinast pärit Lewis kiidab, et Eestis meeldib talle kõik: armas väikelinn Elva, piisavalt elav, aga ühtlasi meeldivalt väike Tartu, puhas loodus ja e-lahendused. Eriti kiidab Lewis siinset erakordselt puhast õhku — ta on elanud kolmel kontinendil ja küllap teab, millest räägib.

Kasu lõigata ei taha

Lewis, tema naine ja lapsed õpivad eesti keelt ja kuigi aktsent on veel tugev, saab ta lihtsamad jutud räägitud. „Ma tahan olla korralik elanik, ma tahan Eestis elada ja ma tahan siia panustada. Ma ei ole kaan, ma ei soovi teie pealt kasu lõigata,” kinnitab Lewis, kuid ometi on välismaalaste seadusest välja jäetud just punkt, mille alusel tema tähtajalise elamisloa sai.

2009. aastal, kui Lewis Eestisse kolis, sai siin tähtajalist elamisluba taotleda kaheksal põhjusel: abiellusid eestlasega, tulid elama lähisugulase juurde, tulid õppima, sind palgati siia tööle, sa lõid siin firma, sinu siiajäämise vastu oli suur avalik huvi, sa olid tööl välislepinguga või oli sul piisav sissetulek välismaal. Piisavaks luges siseministeerium 18-kordset Eesti keskmist kuupalka viimase kuue kuu eest. Selle klausli alusel saidki tähtajalise elamisloa Lewis ja tema pere. „Eelmisel aastal pidin seda pikendama ja helistasin ning küsisin, kui suur on käesoleva aasta piirmäära summa, aga mulle öeldi, et sel alusel enam ei saagi elamisluba,” meenutas Lewis oma ehmatust.