“Igasugune kommenteerimine oleks hetkel asjatu kära,” ütles Eesti Energia pressiesindaja Kaie Saar. “Tõsi, esitasime juulis energiaturu inspektsioonile hindade tõstmiseks taotluse, kuid seda ei ole veel rahuldatud.”

“Elektrienergia hind ei saa edaspidi olla enam sotsiaalse garantii lahendiks,” ütles Saar hinnatõusu põhjuseks. “Eesmärk on, et enam ei subsideeritaks kodutarbijat ärikliendi arvelt. Enne toetati kodutarbijaid nii 20 miljoni krooni ulatuses,” lisas ta.

Seadus näeb ette, et Eesti Energia kohustub hinnatõusust ette teatama pool aastat varem.

Eesti Energiaga seotud usaldusväärne allikas ütles, et firma kavatseb oktoobris hinnatõusust avalikkust teavitada ning uus hinnakiri hakkaks kehtima järgmise aasta aprillist. Allika väitel on tegemist olulise hinnatõusuga. “Tegemist on suurema hinnatõusuga, kui aasta alguses aset leidis,” lisas ta.

“Raske öelda, millest hinnatõus on tingitud,” rääkis Narva Elektrivõrkude peadirektor Ahti Puur. “Ehk on põhjuseks jaamade väljamüügihind, hinnatõus vähemalt kümme senti on kindel.”

Teise anonüümsust palunud allika väitel küsib Eesti Energia teatud kodutarbija tariifi lõikes koguni 70-protsendist lisa.

Energiaturu inspektsiooni peadirektor Märt Ots kinnitas Eesti Päevalehele, et Eesti Energia on avaldanud soovi tõsta lõpptarbija hinda aprillist. “Kuna menetlus alles käib, siis ei saa ma kommenteerida ei taotluses märgitud tariife ega spekuleeri ka lõpptulemuse suhtes,” ütles Ots.

Otsa sõnul menetlus alles käib, kuid oktoobriks on meil otsus olemas. “Taotletavaid tariife pole mõtet avaldada, kuna need muutuvad ilmselt väiksemaks läbirääkimiste käigus,” lausus ta.

Otsa sõnutsi on 70-protsendine hinnatõus selge liialdus. “Ilmselt mingi hinnatõus aset leiab, kuid räägime tunduvalt väiksematest numbritest.”

Hinnatõus mõjutab Otsa ütluse kohaselt kõiki kliente välja arvatud suurtarbijaid. Otsa kinnitusel kestavad hinnatõusu alased läbirääkimised Eesti Energiaga juba aasta algusest, nüüd on antud ametlik käik.

Eesti Energia finantsjuhi Sandor Liive väitel ei avalikustata tariife leheveergudel enne, kui kirjavahetus inspektsiooniga lõplikult selgunud ning tulemus teada.

Fortum Läänemaa esindaja Kaupo Kuurberg ütles eile, et nendel Eesti Energia kavandatava hinnatõusu kohta ametlikku informatsiooni pole. ” Mitteametlikult me ei kommenteeri,” märkis ta.

Varem on Eesti Energia juhatuse esimees Gunnar Okk öelnud, et elektrihinna langust kodutarbijale pole ette näha.

Eesti Energial on üle 542 000 kodukliendi, keda hinnatõus kõige otsesemalt puudutab.