Nii on lugu juba vähem kui kahe aasta pärast toimuva elektrituru täieliku avanemisega. Pärast seda ei saa ka tavalised kodutarbijad enam osta riigi poolt fikseeritud hinnaga elektrit.

Seni on riigi ametiasutused suhtunud elektrituru avanemisest tuleneva elektri hinna äraarvamisse tagasihoidlikult. Pigem on eelistatud hinnamuutuse konkreetset ulatust mitte nimetada. See on ka arusaadav, sest võidakse ju eksida. Ent tähtaja lähenedes ei saa enam turu avanemise mõju hindamata jätta.

Viide hinnasurvele

Eelmisel nädalal avalikustatud rahandusministeeriumi kevadises majandusprognoosis on lähemate aastate inflatsiooni käitumist ennustades tehtud 2013. aasta kohal juba konkreetne viide elektrituru vabanemisest tingitud hinnatõusu survele. Kõigile kättesaadavas dokumendis ei ole selgitatud, kui suurt elektri hinna tõusu oodatakse ega kui palju see hindu mõjutab.

EPL uuris rahandusministeeriumi makromajanduspoliitika osakonna juhilt Andrus Säälikult, milline konkreetne elektri hinna tõus on prognoosi aluseks võetud ja kui suur on selle mõju inflatsioonile.