Energiaturu inspektsiooni peadirektori asetäitja Margus Kasepalu sõnul kerkib madalpinge tarbijale põhitariifi järgi elektrihind kaalutud keskmisena 26–27 protsenti ehk neljandiku. Kasepalu lisas, et äritarbijatel on hinnatõus paar protsenti.

Energeetikakeskuse juhataja Märt Mõtuse väitel asetatakse taotlusega suur koorem eeskätt eratarbijale. “Elanikkond pole nii rikas, et juba praegu panna paika õige hind. Samas peaks vaatama, mis muutused tabavad tööstustarbijaid,” lisas Mõtus. Eesti Energial on kodutarbijaid umbes 550 000.

Margus Kasepalu sõnul esitas Eesti Energia tariifitaotluse juba eile, kuid firma turundusdirektor Jaanus Arukaevu kinnitab vastupidist.

“Eile esitatu näol ei olnud tegemist lõpliku taotlusega, seda teeme homme (täna – toim),” märkis Arukaevu. “Püsitasu otsustame lõplikult samuti homme (täna – toim ) hommikul, kuna meil on tarbijakaitsjatega ikka erinevad arusaamad.”

Kasepalu kinnitusel on tegu üksnes taotlusega, mille sisu inspektsioon peab lähipäevade sees kinnitama. Ta ennustas siiski, et enne kinnitamist tehakse taotlusse mõned muudatused. “Need puudutavad mõne hinnapaketi öötariife näiteks,” märkis Kasepalu. Püsitasu kehtestamise võimalused on Kasepalu sõnul pooleks.

Reedel Eesti Energia juhi Gunnar Okiga kohtunud riigi tarbijakaitseamet, samuti tarbijakaitsjate liit, on jätkuvalt tungival seisukohal, et klientidele ei tohiks kohustuslikku püsitasu kehtestada. “Hinnatõusu on oskuslikult põhjendatud,” märkis tarbijakaitseameti peadirektor Helle Aruniit. “Tõsiselt vastu vaielda on raske, kuna meil ei ole fakte.”

Kokku on taotluses madalpinge tarbijatele välja toodud üheksa erinevat hinnapaketti. Mitmes hinnapaketis on lisaks kohustuslikule kuutasule ka püsitasu kaitsme pealt.