"Kui NRG-tehing toimub, siis pärast seda tuleb jaamadesse tehtavate investeeringute mõjul väike hinnahüpe, hind stabiliseerub ning hinda tõstab edaspidi vaid inflatsioon," rääkis Mõtus. "See ei oleks üldse suur tõus ja minu arvutuste kohaselt oleks see kuni 7 senti," lisas ta.

Eesti Energia nõukogu andis eilsel istungil ettevõtte juhatusele loa sõlmida Narva Elektrijaamade müügileping tingimusel, et juhatus jätkab NRG Energyga läbirääkimisi.

"Juhatus käib kogu lepingute paketi uuesti üle," ütles Eesti Energia nõukogu esimees Jüri Käo pärast istungit toimunud pressikonverentsil. "See ei ole tehinguga venitamine," kinnitas ta.

Käo sõnul ei tähenda läbirääkimiste jätkamine Eesti Energia nõukogu soovi tehing katkestada. "Tehing toimub, juhatusele on lihtsalt vaja aega läbirääkimisteks," selgitas Käo.

Millised lepingu punktid üle vaatamist vajavad, ei soovinud Käo kommenteerida. "Me oleme seotud valitsuse ja NRG vahelise konfidentsiaalsuslepinguga," selgitas ta. Üks suuremaid probleeme praeguses lepingus on Käo sõnul kahe energiaploki renoveerimise järjekord. "Me tahame selles asjas selgust ning välja arvutatud elektritariife ka ühe energiaploki renoveerimise korral," ütles Käo. Praegused elektrihinna arvutused on tehtud arvestades kahe energiaploki renoveerimist.

Teine suurem probleem on Käo sõnul elektri tootjahind. Praeguses lepingu projektis on tootjahinnaks märgitud 41,35 senti kilovatt-tunnilt, kui Eesti Energia aastane ostukogus Narva Elektrijaamadest on 6,2 teravatt-tundi. Eesti Energiale sobiv hinnatase oleks sama ostumahu puhul 41,24 senti kilovatt-tunnilt.

Selline ostukogus eeldab ka elektri müüki riigist välja, sest Eesti aastane elektritarbimine on umbes 5,1 teravatt-tundi, lausus Eesti Energia kommunikatsioonijuht Erki Peegel.

Eesti Energia on valmis elektri hinnas järgi andma, lausus Jüri Käo. "Ainult selle taha tehing seisma ei jää," kinnitas ta.

Käo sõnul on leping viimaste kuude jooksul Eestile oluliselt paremaks muutunud, sellest hoolimata tuleks seda veel täiendada. "Eesti poolel on ka täna suuremad riskid kui NRG-l," väitis Käo. Tema hinnangul võidakse tehing lõplikult sõlmida veel selle kuu lõpus.

Eile hilisõhtuni kestnud nõukogu istungil olid arutusel kaks otsuse projekti, Eesti Energia nõukogu esimehe ning majandusministri oma. "Kahe projekti põhiline vahe oli selles, et majandusministeeriumis koostatu järgi oleksid kõik sisulised läbirääkimised lõppenud," märkis Käo. Nõukogu kaheksa liikme hääled jagunesid istungil pooleks, otsustavaks sai oma ettepaneku esitanud Jüri Käo hääl.

Märt Mõtuse sõnul võib eilne Eesti Energia nõukogu otsus tähendada, et nõukogu tahab edaspidi minna ainult ühe energiaploki renoveerimisele ja näidata, nagu see oleks suur võit.

"Tegelikult pole võitu mitte tuhkagi, sest ülejäänud plokid tuleb ka korrastada," kinnitas Mõtus.

"Kui me teist energiaplokki ei renoveeri ja jätkame elektri tootmist, siis tulevikus Euroopa Liitu minnes hakkavad meile väga tõsised saastemaksud kaela tulema," lisas Mõtus. Tema sõnul pole vaja ka karta, et kahe jaama toodetud elektrit pole kellelegi müüa. "Kui jaamad korda teha, siis hind stabiliseerub ja teistel pole enam lihtne turule tulla," ütles Mõtus.

Ministrid kaaluvad nõukogu vahetust

Majandusminister Mihkel Pärnoja ja rahandusminister Siim Kallas arutavad homme võimalust omanikuga vastuollu läinud Eesti Energia nõukogu välja vahetada.

"Seda küsimust arutame kolmapäeval Kallasega," ütles Pärnoja peale eilset Eesti Energia nõukogu koosolekut.

"Tehing muidugi tuleb, sõltumata sellest, kes istub parajasti Eesti Energia nõukogus," nentis Eesti Energia nõukogu esimees Jüri Käo. Kui tõenäoline nõukogu väljavahetamine tema hinnangul on, ei soovinud Käo kommenteerida.

Eesti Energia nõukogu otsustas eile anda juhatusele korralduse NRG-ga sõlmitavate lepingute põhitingimuste täpsustamiseks.

"Ma ei saa nõukogu sellist otsust käsitleda millegi muu kui venitamisena ja otsitud põhjusena lepingutingimuste heaks kiitmise edasilükkamiseks," sõnas Pärnoja. Olemasolevad lepingute põhitingimused on Pärnoja sõnul kooskõlas valitsuse otsusega ja vastav seisukoht on kinnitatud Eesti poole finantsnõustaja poolt.

Rahandusminister Siim Kallase sõnul on NRG-tehingus toimunud hoolimata Eesti Energia nõukogu eilsest mööndustega otsusest konstruktiivne edasiminek ning mõjuva põhjuseta pole liikmete väljavahetamine vajalik.

"Meie ei tõtta Eesti Energia nõukogu välja vahetama, kui selleks vajadust pole," ütles Kallas BNS-ile pärast konsultatsioone Mihkel Pärnojaga, kes ähvardas eile Eesti Energia nõukogu välja vahetada. Kallase sõnul on õhkkond NRG tehingu ümber närviline, millest võivad tingitud olla ka poolte emotsionaalsed väljaütlemised.

Kristjan Jõevere