„Oleme teinud kuni tänase päevani ettevalmistusi uuele domeenikorrale üleminekuks, et Elioni klientidele oleks muudatus võimalikult lihtne ja arusaadav. Paraku on projektis olnud palju ebaselgust ning teadmist, mis täpsemalt toimub, hetkel ei ole,“ ütles Elioni domeeniteenuste ja arvutikaitse ärijuht Päärn Brauer.

„Täna, vaid pool tundi uue domeenikorra ametliku jõustumise kellaaega, saime juurdepääsu Eesti Interneti Sihtasutuse (EIS) süsteemile. Hiljem selgus, et süsteemis on viga ning see ei tööta, mis omakorda ei võimalda domeene registreerida,“ lisas ta.

Mitmed teised registripidajad on öelnud, et EIS-i poolse süsteemiga pole võimalik ühendust saada ning praktiliselt ühtegi domeeni registreeritud ei ole. Sama kinnitas ka Elion.

Elionile kogunes domeeniregistreerimise avaldusi tänase päeva jooksul pisut üle saja.

„Kui võtta arvesse seda, et hetkel on kasutusel ca 79 000 .ee lõpuga domeeni ja eelregistreerimise teostasid neist võib-olla 5-10%, siis võib tegemist olla üsna märkimisväärse arvuga,“ spekuleeris Brauer võimalikku senise domeeniregistreerijate koguarvu üle.


EIS: domeeninimede registreerimine on häiritud

„Selgus, et kõik sertifitseeritud registripidajad ei saa registriga ühendust. Kahetasemelise mudeli eripärast tuleb sellisel juhul võrdse kohtlemise tagamiseks peatata registrisse taotluste vastuvõtmine kõigilt registripidajatelt. EIS peatab keskregistrisse taotluste vastuvõtmise kuni uute testide läbiviimiseni registripidajatega,“ teatas EIS.

Registripidajad jätkavad registreerijatelt domeenitaotluste vastuvõtmist vastavalt täna jõustunud domeenikorrale ja edastavad need pärast registri töö taaskäivitamist registrile.

„On äärmiselt oluline, et kõigile registripidajatele ja nende klientidele oleks tagatud võrdne juurdepääs registrile,“ rõhutab EIS oma kodulehel.