Tänase Eesti Ekspressi väitel küsis reformierakondlasest Tallinna linnavolinik ja Pirita halduskogu liige Mati Eliste 100 000 krooni, et Piritale planeeritud Vassili Galaganovi villa detailplaneeringut omanikule sobivas suunas muuta.

Päevaleht Online’ile ütles Eliste, et pistise võtmise väide on täielikult vale ja laimav. Tema arvates oli kogu pistiselugu mõeldud välja tulema enne valimisi, kuid mingil põhjusel jäädi sellega hiljaks.

Eliste kinnitas, et küsis Galaganovi maaklerilt Aili Asavilt toetust laulustuudiole, mille juhatusse Eliste kuulub.

„Mina ei ole pistist küsinud ega saanud. Väga selgelt oli küsitud toetust laulustuudiole ja sponsorluse all see ülekanne ka toimetati. Kui inimesed saavad aru, et selle põhjal saab midagi nõuda, siis on see eksitus,” sõnas Elsiste.

Nimelt on talle jäänud mulje, et kui tema küsis annetust laulustuudiole, siis teine osapool sai asjast aru nii, justkui oleks küsitud pistist.

„Kuna olime Aili Asaviga ühes majas töötanud, siis ma uurisin, kas tal on kedagi, kes võiks laulustuudiot toetada. Ta ütles, et jah, Galaganov on rikas mees ja kultuurihuvidega, ma küsin. Hea fantaasia korral võib siin igasugu asju välja mõelda, aga nii see oli,” kinnitas Eliste.

„Tagantjärele mõeldes oleks ju võinud mingi lepingu teha, aga kuna mulle oli Asavi tuttav, mõtlesin, et see on tavaline asi,” lisas ta.

Kui Eliste ei ole oma sõnul pistist küsinud ega saanud, siis miks peatas ta oma erakondliku kuuluvuse ja lõpetas töö Pirita halduskogus?

„Minu tagasiastumine oli poliitilise kultuuri küsimus, et mitte tekitada halba mainet teistele. Seda mulle Reformierakond soovitas ja kui asjad selginevad, siis jätkame uuesti,” vastas Eliste.

Mis loost edasi saab, ei osanud Eliste veel öelda. „Mulle on öeldud, et võta jurist, samas kogenumad ütlevad, et siin ei ole üldse mingit sisu ja asi vaibub iseenesest ära. Ma ei teagi nüüd, mis teed minna, aga muidugi, peksta ma ennast ka ei lase,” sõnas ta.