Nüüd on veefirmade tüli kulmineerunud üksteise võidu veepuhastusjaamade ukselukkude vahetamisega. Viimased kümme aastat Elvas veeteenust pakkunud Aqua & Waste Servicesi (AWS) osanik August Vester rääkis, et neljapäeva ennelõunal helistas talle ettevõtte töötaja, kelle teatel tulid Elva südalinnas asuvasse joogiveepuhastusjaama konkureeriva ettevõtte (Emajõe Veevärk) juhid, kaasas politsei ja Elva linnavalitsuse esindajad. Üheskoos murti lahti hoone lukud ja pandi asemele uued.

„Läksin kohale ja palusin neil selle ebaseadusliku tegevuse lõpetada. Nad vabandasid ja läksid ära. Lubasid lõhutud lukud kinni maksta ja sinna see asi esialgu jäi,” rääkis Vester.

Elanikele topeltarved

Eile hommikul kell pool kaheksa olid Emajõe Veevärgi juhid, Elva linnavalitsuse esindajad ja turvafirma G4S turvamehed tagasi. AWS-i teadmata suudeti välja vahetada ühe veepuhastusjaama lukud, aga kui see võeti ette linna servas Kurelaanes asuvas reoveejaamas, said AWS-i töötajad lukuvahetajatele taas jälile.

„Täna (eile – toim) hommikul politseid kaasas polnud. Kaasa võeti turvamehed, kes meid enam puhastusjaamadesse ei lasknud. Me ei pääsenud ligi ka oma varadele,” rääkis Vester.

Kui AWS-i esindajad nimetavad eile ja üleeile Elva veepuhastusjaamades toimunut sissemurdmiseks ja kavatsevad prokuratuurile esitada taotluse ka sellekohase kriminaalasja alustamiseks, siis Emajõe Veevärgi juhatuse liige Andres Aruhein ütles, et tegemist on oma valduste ülevõtmisega. „Politsei ja linnavalitsuse esindajad olid kaasa kutsutud tunnistajatena,” selgitas ta.

25. juunil määras Elva linn Emajõe Veevärgi linna vee-ettevõtteks. Varem oli linn kõik veepuhastusseadmed ja -torustikud samuti Emajõe Veevärgile üle andnud. Aga nii nagu Emajõe Veevärgil on ette näidata otsus, millega Elva linn annab neile vee-ettevõtte tegutsemisõigused, on samasugune leping ette näidata ka AWS-il. Nimelt väidab August Vester, et kuna tema ettevõte on vaidlustanud Elva volikogu 25. juuni otsuse lõpetada enne tähtaega leping

AWS-iga ja kohus seda asja veel sisuliselt vaaginud pole, siis on tal õigus Elva inimestele vett müüa kuni selle aasta lõpuni.

Linnapea: makske uuele firmale

•• Seni pole Elva inimesed kahe ettevõtte kemplust omal nahal veel tunda saanud, sest vesi jookseb nende kraanidest endiselt ja ka reovesi saab puhastatud. Küll aga ei tea lihtsad Elva inimesed, kellele nad vee eest maksma peavad. Postkastidesse on jõudnud teated nii AWS-ilt kui ka Emajõe Veevärgilt, et nii veenäite kui ka raha tahavad nemad.

•• Elva linnapea Reno Laidre kinnitusel on 1. juulist Elva ametlik vee-ettevõte 22-le Lõuna-Eesti omavalitsusele kuuluv Emajõe Veevärk. „Seega on arvete esitamise õigus 1. juulist Emajõe Veevärgil. Nendele tuleb inimestel esitada veenäidud ja neile tuleb kanda ka raha,” rääkis ta.

•• Laidre sõnul pidi linn lõpetama AWS-iga vee-ettevõtte lepingu, sest firma jäi linnale veeteenuste osutamise eest lihtsalt võlgu. „Palusime neil 273 000 krooni juuni alguseks ära maksta, seda nad ei teinud,” selgitas ta.

•• Otsuse, kas Elva linnavalitsus tohtis vee-ettevõtet kiirkorras vahetada, peaks Tartu halduskohus langetama lähikuudel.