„Mu arusaamad on aja jooksul muutunud,” tunnistas Breivel. „Kui laulva revolutsiooni käivitanud fosforiidisõda oli eelkõige poliitiline ja venevastane aktsioon, siis täna oleks Eesti Vabariigil viimaks aeg oma fosforiidivarudest selge ülevaade saada. Kui uuringuteks pakub võimalust Eesti kapitalil põhinev edukas Eesti firma, väärib asi kaalumist.” Tema sõnul on fosforiidiuuringutele totaalse „ei” ütlemine sama kui koera heinakuhjal põõnutamine, selle asemel et loodusvaradest kasu ammutada.

Juba esimesel tööpäeval väisas Breivel Lääne-Viru maavanemat Einar Vallbaumi, sest just Lääne-Virumaale, eelkõige Rägavere valda jäävad kõige perspektiivsemad fosforiidiuuringute alad.

„Uurida tuleks kindlasti,” sõnas Vallbaum. „Ja uurida ei ole vaja üksnes fosforiidivarusid, vaid saada uuringute käigus terviklik ülevaade kõigist maavaradest alates liivast ja lõpetades veega. Pean oluliseks, et uuringuid teostaks Eesti firma, ning kindlasti peab olema tagatud tugev järelkontroll,” rõhutas ta. Ka Breivel peab kontrolli ja kõigi asjade avalikult ajamist oluliseks. Esimesel tööpäeval jõudis ta külastada ka Rägavere naabervalla Sõmeru vallavanemat Peep Vassiljevit, kes on tuntud kaevandusvastaste seisukohtade poolest. Breiveli arvamuse kohaselt võiks just Vassiljev olla inimene, kes hoiaks silma peal, et uuringud käiksid korrektselt ja seadustega kooskõlas.