“Tal olid peas tugevad peksmisjäljed ja ka rindkere oli saanud peksmise tõttu tugevaid sisemisi vigastusi,” ütles mõrvaga tegelev keskkriminaalpolitsei juhtivinspektor Ain Balder.

Külveti sportlastee parimaks tulemuseks jäi 8506 punkti, millega ta oli Eestis kümnevõistluses Erki Noole järel paremuselt teine sportlane. Maailma edetabelis annab see tulemus Külvetile koha esikahekümnes.

Inspektori sõnul leiti Külveti laip vähekäidavast kohast. Seetõttu peab politsei tõenäoliseks, et kümnevõistleja tapeti kuskil mujal ning ta laip veeti hiljem põõsastesse peitu.

“See koht jääb ühest väikesest kruusateest paarikümne meetri kaugusele. Laip lamas parajas võpsikus, milleni jõudmiseks on vaja tulla läbi kõrge heina,” ütles Balder.

Balderi sõnul ei ela Külvetil Luunja läheduses ühtegi isiklikku tuttavat. Mõrva põhjuseks peab politsei esialgu juhuslike tuttavatega tekkinud äkktüli.

“Külvetil polnud vihavaenlasi, ta ei norinud kellegagi tüli. See mõrv pidi olema lihtsalt rumal juhus,” rääkis endise kümnevõistleja üks paremaid sõpru Meelis Jukk. “Valter võis kogemata sattuda valesse seltskonda. Kui talle keegi midagi halvasti ütles, ega ta siis võlgu jäänud. Selles loos tundub olevat mingi sarnasus Sulev Luige tapmisega.”

Politsei ja Külveti tuttavad peavad väheusutavaks, et viimasel ajal Venemaaga puiduäri ajanud Külvet tapeti rahaliste arusaamatuste pärast. “Ta ei tegelenud firmas rahaasjadega. Pealegi oli see äri alles noor ning puidukogused väikesed,” ütles Jukk.

Viimati nägid Külvetit kolmapäeval Tartus tema tuttavad, kui ta plaanis kohtuda oma äripartneriga. Juki sõnul pidi abielus ja mõne aasta vanuse tütre isa Külvet neljapäeval vanemate juurde Õisule sõitma.

“Õisu asub Viljandi pool. Luunja jääb aga hoopis teise suunda, Räpina poole,” ütles Jukk, kes kuulis sõbra mõrvast pühapäeval, kui kümnevõistleja laip tuvastada suudeti. Külvetit hakkas otsima teda kolmandat päeva tulutult külla oodanud isa.

Kaks aastat tagasi aktiivsest spordist loobunud Külvetilt oli ära võetud rahakott, mobiiltelefon ja ta äiale kuuluv 1988. aastast pärit valget värvi sõiduauto Volvo 740 numbriga 740 ADJ. “Kui keegi on seda autot näinud, siis palun sellest kohe politseile teatada,” ütles juhtivinspektor Balder.

Külvet on viimase kolme nädala jooksul juba viies elust lahkunud Eesti sporditegelane.