Riigikogu esimees Ene Ergma möönis eile Eesti Päevalehele antud intervjuus, et nii kriitilises seisus kui viimastel nädalatel pole taastatud Eesti Vabariik veel olnud, kuid ta ei pidanud mõeldavaks algatada sündmuste keskel parlamendis riiklikult tähtsa küsimuse arutelu “Olukord riigis”.

“Kõik riigikogu fraktsioonid on möödunud nädala infotunnis sõna võtnud ning enamik toetas valitsuse tegevust,” ütles Ene Ergma. “Kui me aga praegu võtaks häälteenamusega vastu valitsust toetava pöördumise, teades, et ühel erakonnal on eriarvamus, siis läheks me teadlikult lõhenemise suunas,” lausus Ergma.

Esimehe sõnul on riigikogul palju asju, mille üle põhjalikult järele mõelda, aga selleks tuleb rahulikumas olukorras kokku tulla. “Kui puder veel keeb, siis võivad hakata mängima emotsioonid, aga me vajame väga põhjalikku ja adekvaatset ana-lüüsi ning peame seda tegema koos valitsusega,” ütles Ergma.

Ergma sõnul on kindlad teemad, mille suhtes peab olema parlamendis absoluutne konsensus. “Riigi julgeolek ning välispoliitika ei ole erakondadevahelised kakluse objektid. Juhul, kui kõik erakonnad soovivad vaba ja demokraatlikku riiki,” lausus Ergma.

Ergma sõnul saab pärast olukorra rahunemist rääkida ka parlamendi komisjonist, mis analüüsiks põhjalikult toimunut ning esitaks küsimuse, miks nii juhtus. “Parlament tuleb kindlasti selle juurde tagasi,” lubas Ergma. “Riigikogu on pidanud oluliseks tööd väljaspool Eestit, sest mida kaugemale Euroopasse läheme, seda keerulisem on neil aru saada meie elu nüanssidest,” lisas ta. (Intervjuu riigikogu esimehe Ene Ergmaga ilmub homses Eesti Päevalehes)