Nii SDE-d kui ka Keskerakonda toetas 24 protsenti inimesi, kellel on erakondlik eelistus, ehk neli protsendipunkti rohkem valijaid kui eelmisel kuul.

Ühtki erakonda ei toetanud 37 protsenti küsitletuid — kolm protsendipunkti vähem kui augusti 40 protsenti.

Emori analüütiku Aivar Voogi sõnutsi on erakondade toetusreitingutel seos sellega, kui palju partei meediakajastust saab. „IRL-i positsioon nõrgenes oluliselt peale elamislubade skandaali ja sisemisi lahkhelisid (sh tuntud erakonnaliikmete lahkumine) ja selle aasta teises pooles pole nende reiting taastunud ning pigem on langus jätkunud,” märkis Voog. „Kuna valijate silmis on Reformierakond olnud valitsuskoalitsioonis tugevam pool ning IRL-i kuvand on saanud viimasel aastal tugevalt räsida, siis valitsuskoalitsioonile ebasoodsatel aegadel (näiteks märtsis õpetajate streigi ajal ja nüüd oktoobrisse planeeritava arstide streigi ajal) või siis, kui ollakse sunnitud tegema ebapopulaarseid otsuseid (näiteks ESM-i ratifitseerimise otsus augusti lõpus), siis eelkõige kannatab nõrgema kuvandiga valitsuskoalitsiooni erakonna reiting.”

Ta lisas, et valitsuskoalitsioonidele n-ö ebasobivatel kuudel on opositsioonil valitsuse tegevust kritiseerides hea võimalus meedias rohkem kajastust saada ja tänu sellele endale ka toetajaid leida.

Süüdi ESM ja streik

Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul on koalitsiooni toetuse vähenemise taga rahva rahulolematus ESM-i otsustega. „Samuti vastutavad Reformierakond ja IRL selle eest, et lahendamata on õpetajate ja meditsiinitöötajate palga küsimus. Kahtlemata suurendab rahulolematust ka peatselt algav arstide streik,” ütles Simson.

SDE peasekretäri Indrek Saare sõnul on erakondade septembrikuu toetusreiting realistlikum kui augusti oma. „Kui inimesed tulevad mõtetega poliitika juurde tagasi, siis nad näevad ka seda, et nii nagu „Kodukulud alla!” oli suur populistlik kampaania, millele on järgnenud kõikvõimalikud kodukulude hinna tõusud, siis enam-vähem sama kehtib ka Reformierakonna lastetoetuse lubaduse kohta, et see on puhas kosmeetika ja sisu on seal vähe taga,” ütles Saar BNS-ile.