Valitsus andis täna hommikul Stenbocki majas pressikonverentsi. Küsimustele vastasid peaminister Andrus Ansip, kaitseminister Jaak Aaviksoo, siseminister Jüri Pihl ja politseiameti peadirektor Raivo Aeg.

•• Andrus Ansip: Kõigepealt pean ütlema, et mul on väga kahju Tallinnas aset leidnud vandalismiaktide pärast. Kõige rohkem on mul kahju süütute kannatanute pärast. Öösel pidas valitsuse kriisikomisjon istungi, kus osalesid sise-, kaitse- ja peaminister. Kriisikomisjoni istungil kuulasime siseministri ülevaadet öösel ja õhtul toimunust.

Kriisikomisjon tegi vabariigi valitsusele ettepaneku korvata vandalismiaktide läbi tekkinud kahju ja linna puhastamise kulud riigieelarvest.

Kriisikomisjon pidas vajalikuks jätkata tugevdatud kontrolli piiril. Kriisikomisjon võttis teadmiseks selle, et Tallinna on saabumas täiendavad politseijõud.

Samuti tegi kriisikomisjon vabariigi valitsusele ettepaneku vandaalitsejate poolt vandaalitsemise ettekäändeks toodud hauatähis viivitamatult Tõnis-mäelt teisaldada ja paigaldada see kaitseväe kalmistule.

Praeguseks on vabariigi valitsus pidanud öösel istungi kell 3.40. Vabariigi valitsus on otsustanud sõjahaudade kaitse seaduse paragrahvi 8 lõige 2 alusel teisaldada hauatähise Kaarli puiestee 13 kinnistult ja paigaldada see kaitseväe kalmistule. Kell viis täna varahommikul see hauatähis Tõnismäelt teisaldati. Nii et teisaldamise osas on praeguseks vabariigi valitsuse otsus täidetud. Selle paigaldamine kaitseväe kalmistule võtab aega ja selles osas otsuse täitmine seisab veel ees.

Me tahtsime hauatähist teisaldada avatult ja viisakalt, kuid paraku peame tunnistama, et see ei õnnestunud. Mul on väga kahju, et paljud inimesed läksid kaasa provokatsioonidega ja asusid vandaalitsemise teele.

•• Jüri Pihl: Omalt poolt väljendaks ka kaastunnet nendele inimestele, kes pidid läbi elama kannatusi täna öösel ja tundma muid ebamugavusi. Kuid kui me räägime, kas politsei töötas hästi või kas kontrolli all olid sündmused, jääksin selle juurde, et politsei antud situatsioonis tegi maksimaalse ja need juhtumid, kus mõnes kohas paistis, et politsei ei jõudnud nii ruttu kohale, hoidsid ära muudes kohtades suurema kahju, kui seal oleks võinud tekkida sellise sihipäratu ühest kohast teise tormamise puhul.

Võib öelda ka, et kuigi inimesed said kannatada ja on olemas isegi surmajuhtum. Pussitamise käigus on üks inimene surnud. Samas asjas on kriminaalmenetlus alustatud.

Mis puudutab muid vigastatuid, siis kaks inimest, sh üks politseinik on haiglaravil. Ülejäänud vigastused on kergemad ning pärast esmaabi andmist on kõik koju läinud ja politseinikud tagasi oma tööle.

Nagu peaminister ütles, on kinni peetud üle 300 inimese. Lähitundidel, täna-homme kogutakse kõik asitõendid, mida on küllaldaselt nii politsei kui ka muude kaamerate tehtud salvestites, et selgitada igaühe süü suurus ja menetleda kriminaalasjad kiiresti, et nad saaksid õiglase ja kiire karistuse.

Omalt poolt tahaks veel öelda, et kindlasti paljud koolidirektorid näevad seal oma õpilasi ja kutsuksin siin üles aidata polisteid kiiremini neid inimesi tuvastada, keda veel tuvastatud pole. Kõik pildid on olemas ja tõde saab kindlasti päevavalgele toodud.

Praegu on olukord linnas rahulik ja intsidente pole lähitundidel olnud.

Võib küsida, kas on midagi erakordset. Erakordset on võibolla tõesti see, et alguses olevad sündmused, kus räägitud ideoloogiast ja teisest maailmast, pöördusid barbaarseks rünnakuks meie kaubandusesinduste ja muu rahva vara vastu. Ka siin tuleb vaadata edaspidi tähelepanelikumalt seda, kuidas ja mismoodi reageerida sellistele üleskutsetele, mis räägivad teatud ideoloogiast.

•• Raivo Aeg: Alates kella 10 hommikul kogu päeva jooksul viibis Tõnismäe kolmnurga piirkonnas umbes 60 inimest, kes pidasid end üleval suhteliselt rahumeelselt.

Sündmused hakkasid kulmineerima õhtul kella 19 paiku, kui inimesi hakkas rohkem kogunema ning kogunemisala oli rahvusraamatukogu esine parkimisplats. Meie hinnangul võis seal inimesi olla 1000-1500.

Esimene agressiivne samm kodanike poolt politseinike suhtes toimus kella 19.40 paiku. See oli väga lühiajaline spontaanne väljaastumine, mis sisuliselt rahustati ära politseinike poolt sunni ja pulberkustutite kasutamisega,.

Järgmine tõsine instident juhtus 21.40 paiku, kui alustati lähedalt leitud kivide loopimist politseinike pihta. See oli juba sedavõrd tõsine üleastumine, et selle elimineerimiseks olime sunnitud rahvusraamatukogu esist parkimisplatsi tühjendama. Selle käigus kasutati politsei erivahendeid, ka heli- ja valgus-efekte andvaid erivahendeid. Samamoodi pulberkustutit ja mingis etapis tuli kasutada ka veekahurit. Plats inimestest ka tühjendati.

Inimesed liikusid edasi mööda Tõnismäe tänavat kino Kosmose poole ja siis algasid ka esimesed tõsised vandalismiaktid, alustati akende lõhkumist. Rahvusraamatukogu ees pöörati ümber üks sinna paigutatud kodaniku sõiduauto.

Edasi sündmused kulmineerusid. Minu käest on juba küsitud, et kino Kosmose ees tekkis mulje, et vandalistid said tegutseda omapäi ja politseid ei olnud. Tahan seda kummutada: Oli tõepoolest lühike hetk, kui politsei oma jõud formeeris, kokku korjas, korrastas, et organiseeritult edasi tegutseda.’

Oleme mõelnud ka selle peale, et olukord võib-olla ei lõppenud tänaöiste sündmustega, ja olen andnud korralduse politseiprefektuuridele saata Tallinna täiendavaid politseijõude.

•• Jaak Aaviksoo: Kaitseministeerium alustas siis eile hommikul piirete ja telgi püstitamist, et alustada väljakaevamistöid. Täna oleks hauad avatud ja kaevetööd oleks alanud.

See kõik tugines sõjahaudade kaitse seaduse alusel

Eile õhtul ja täna öösel kujunenud olukord viis teise otsuseni, mis näeb ette hauatähise teisaldamise avaliku korra säilitamise huvides. Tänaseks on monument teisaldatud, pronkssõdur on valve all ja kavade kohaselt paigutatakse Filtri tee 14 kalmistule. Kaitseväge ega kaitseliitu nendesse töödesse ühelgi etapil ega ühegi inimese näol kaastaud ei olnud. Kaitseministeerium tegeles sõjahaudade kaitse seaduses ette nähtud tööde ettevalmistamisega. Praegu jääb matmispaik aiaga piiratuks.

Küsimused-vastused

Kaos

Kava oli, et kahjustused oleks võimalikult väikesed

•• Kes teist esitab pärast eilset lahkumisavalduse?

Ansip: Küsimus on kohatu, sest mitte miski ei õigusta vandalismiakte ja neil ei saa olla mingit seletust, mis lähtuks poliitilistest otsustest.

•• Kui kaua on õigus kinni pidada, kas teil on selleks ruumi?

Pihl: Ruumi taha asi pidama ei jää. 48 tundi on võimalik ilma kohtuniku loata kinni pidada. Selle aja jooksul peab materjali nii vormistama, et vastavad taotlused saab kohtunikule esitatud.

•• Kas on teisaldatud vaid pronksosa või ka kivid sealt ümbert?

Aaviksoo: On teisaldatud nii pronksosa, kui ka kivid ja muud ehisdetailid sellelt on teisaldatud. Plats on puhas.

Põhiliselt paistsid telepildist vaid noored. Kas oli nii?

Aeg: Ei kinnitaks, et see oli vaid noorte väljaastumine. Seal oli noori, keskealisi, vanu inimesi.

Pihl: Juba praegu on selge, et väga palju inimesi, on seda asja õhutanud, pikalt ette valmistanud. Nende inimeste vastutusele võtmine otsustatakse lähiajal.

•• Kuidas politsei täna linnas käitub?

Aeg: Politsei käitub selliselt, et meie linnakodanikud ja külalised saaks end hästi tunda. Töötame Tallinna tänavatel. Politseijõude on piisavalt, et suudame korra säilitada.

•• Kas vastab tõele, et väidetavalt Eesti noored täna kogunevad Hirvepargis? Vastuaktisooniks.

Pihl: Seda arutati ka kriisikomisjonis ja kutsusime üles mitte alluma provokatsioonidele. Vastastikune uute korrarikkumiste toimepanek ei vii asja edasi rahu ja korra tagamisel.

•• Kui paljud kinnipeetavaist olid alkoholijoobes. Rahvusraamatukogu juures oli kastidega viina jagatud. Kas see vastab tõele?

Aeg: Ma tõesti ei oska öelda, kui palju oli alkoholijoobes. 300 inimest peeti kinni lühikese perioodi jooksul. Igaühe suhtes ei olnud võimalik korraldada joobekontrolli. Jah, alkoholi tarvitati avalikult.

•• Mis saab edasi väljakaevamistest? Sõjahaudadest endist?

Aaviksoo: Väljakaevamised pidid algama kirikliku talitusega täna hommikul kell 10. See on praegu peatatud ja edasine kava vajab ümber mõtlemist eriti arvestades seda, et kogu tegevus on teisel õiguslikul alusel ja vajab teistsugust planeerimist arvestades kujunenud olukorraga. Olen veendunud, et see protsess tuleb viia lõpule võimalikult kiiresti, sest pikale veninud tööd ei aita probleemi lahendamisele kaasa.

•• Kas pole ennatlik tuua politseijõude maakondadest Tallinnasse, kuna sündmused võivad ka väljaspoole Tallinna areneda?

Pihl: Operatsiooni kavandamisel vaatasime üle, kus vüiks aktsioonide toimuda, nendest piirkondadest me politseijõude ära ei toonud.

Aeg: Eks me mingil määral omame informatsiooni, kus midagi toimub.

•• Kas teie stsenaarium nägi ette ka sellise kaose?

Pihl: Ma ei ütleks, et oli kaos. Oli teatud hetki, kus sekundipealt ei reageeritud. Kui vaatame, kuidas teistes linnades need asjad nädalaid ja kuid kulgevad ja ei saada kontrolli alla. Tallinnas saadi olukord suhteliselt lühikese ajaga kontrolli alla.

•• Kas vandaaliaktide võimalust nähti ette?

Nähti ette erinevaid variante ja ka selleks valmistuti. Kava oli, et kahjustused oleks võimalikult väikesed. Kui vaatame piirkonda, kus kahjustused olid, siis oli see ala suhteliselt väikesed piirkonnad, kui kogu kesklinna ja vanalinna vaatame.

•• Kui paljud on kinnipeetavaist etnilised eestlased? Või on nad ainult vene keelt rääkivad?

Aeg: Kinni on peetud nii vene- kui ka eestikeelseid inimesi.

•• Kas on infot, et Venemaalt on saabumas lisavandaalitsejaid?

Pihl: Puudub informatsioon, et sealt on saabumas kümnete kaupa inimesi. On infot, et tulemas on Läti poolelt toetajaid, kuid need ei ole nii suured hulgad, et see oleks liiga ohtlik.

•• Kelle poole pöörduda kompenseerimiseks?

Aeg: Kõigepealt pöörduda politseisse, et teatada kuriteost, ning seejärel on kompenseerimise korraldamine antud rahandusministeeriumile.