Naine peab seda põhjendamatult karmiks ja karistuseks enne süüdimõistmist, kirjutab SL Õhtuleht.

«Tal on suhtlemiskeeld, mis on täiesti uskumatu asi. Need tõkendid on nii maksimaalselt karmid, et kahjuks ei saa isegi lähedased inimesed temaga suhelda,» kurdab Erki Aaviku elukaaslane Monika Salu. See on miljoneid armastava äriperekonna seni suurim katsumus, ehkki ka Monika Salu on mitme rahaskandaaliga avalikkust raputanud.

Nelja lapse isa Erki Aaviku ja kolme lapse ema Monika Salu paar aastat tagasi lahvatanud armulugu on teinud neist ühe skandaalsema Eesti äriperekonna, kelle rahaasjad on avalikkuse ees armutult tolmu üles keerutanud. Et jõukad hoiavad kokku, näitab kas või see, et soliidsed ärimehed pakkusid kohtule oma käendust, et ametiseisundi kuritarvitamises, üle miljoni krooni omastamises ja rahapesus kahtlustatud Aavik trellide tagant pääseks.

«Nad teavad Erkit väga hästi ja nad võisid oma nime selle paberi alla panna, see on väga hea, et Eestis ikkagi sõpru on,» on Salu tänulik meestele, kes usuvad, et pisut üle aasta riigi taimeõlitehast juhtinud Aavik vajab vabadust enam kui mõni vaesem mees.

Salu viitab, et andeka viiuldaja, jahimehe ja Rahvaliidule lähedal seisvaks inimeseks peetud Aaviku tervis on sant.

«Oleme ärimeestega arutanud, ja nii need asjad on, midagi pole teha. Kui inimese tervis on kehv, siis sellised riskid on alati olemas.» Salu vihjab, et kardab mehe elu pärast.

Kuidas trellide taga kõrge vererõhu ja algava diabeediga võitlev Aavik pereelule mõjub, ütleb Salu napilt: «Meil on tugev pere ja saame kokku hoides hakkama.»

Ehkki avalikkuse silmis on vahi alla sattudes kohe tervisega kimpu jäävad ärimehed justkui armetud trikimeistrid, tuletab Aaviku advokaat Monika Mägi meelde ärimeest Rein Kaarepere, kes 1998. aastal kohtu all olles ootamatult suri.

«Kusjuures kogu aeg ju räägiti, et ega tal midagi viga pole, et küll mängib lolli, maksab arstid kinni, aga ta oli raske südamehaige,» meenutab Mägi.

Selle kohta, et tervisega ei tohi mängida, sai Mägi ka isikliku hoiatuse. Möödunud teisipäeval sõidutasid kolleegid vandeadvokaadi infarktieelse seisundiga haiglasse.

«See on ainult selle Weroli ja Aaviku loo tulemus, mina võtan seda kõike südamesse,» kinnitab Mägi, kellel diagnoositi südamepuudulikkus.

Terve eelmise nädala südameuuringutel käinud Mägit pani endaga toimunud vahejuhtum veel tungivamalt mõtlema kautsjonile, mille vastu võiks Aaviku vanglast välja kaubelda.

«Kui ma Aavikut viimati nägin, oli tal suu täiesti sinine. Aavik muutus higiseks, tean, et tõelisele südamepuudulikkusele viitab higistamine. Ja siis tekkis mul hirm, et äkki midagi juhtub,» kiirustab see kartus Mägit takka. Ta on kindel, et suhtluskeeld halvendab mehe tervist.

«See ei ole tavaline, et ei saa kirju saata ega saada. Tal on absoluutne infosulg. Miks, ma ei tea, võib-olla on ta kolm inimest tapnud ja kavatseb riiki pöörata,» ütleb Mägi ja viitab, et tema näeb kohtuasja taga eelkõige lähenevaid valimisi.

«Kui Rüütel oli kaotanud, siis äkki keegi julges Rahvaliidu vastu välja astuda, enne seda poleks keegi julgenudki midagi teha,» usub ta.

Kui Aavik teenis Werolist lahkumise järel Eesti Päevalehe andmeil ligi poolemiljonilise kompensatsiooni, siis preemiatega on silma paistnud ka tema elukaaslane Monika Salu.

Tallinna Ülikooli rektoraadi kantslerina töötava Salu hingel on vähemalt kaks preemiaskandaali. 2003. aasta suvel maksis Eesti Loto oma juhile kahe aastaga preemiatena kokku 4,4 miljonit krooni, millest pärast maksude mahaarvestamist sai Salu kätte kolm miljonit. Pärast seda juriidiliselt korrektset premeerimist vahetati Salu riigifirma juhtkonnast välja. Hiidpreemiat arvustas ka tollane peaminister Juhan Parts, kes nimetas seda ebaõiglaseks ja riigi rumaluseks.

Preemiad on aga Salule varemgi meeldinud. 1996. aastal sai ta Tallinnas Pirita linnaosa vanemaks ning pärast kõigest kaht töönädalat premeeris end juba 30 000 krooniga. Selle eest karistas linnavalitsus naist noomitusega.

Niipea kui Eesti Loto enam Saluga lepingut ei pikendatud, tegi laiahaardeline ärimees Urmas Sõõrumaa suure žesti: vahetas endised Minu Vara juhid kohe Monika Salu vastu välja.

Ka nüüd ei jäta Sõõrumaa Salu ega Aavikut hätta: Sõõrumaa oli nende hulgas, kes kauples Aavikut trellide tagant vabaks.

Praegune Weroli omanik Rein Kilk kiidab Salu kui väga andekat juhti. Seevastu Erki Aaviku kohta ei oska ta öelda musta ega valget, sest nägi teda viimati aastaid tagasi. Kui temalt oleks keegi kolleeg Aaviku vabadusse saamiseks allkirja küsinud, ta ei tea ta, kas ta oleks ka andnud.

«Oleksin küsinud rohkem andmeid. Mul pole infot, küllap neil on. Samas kui narkokaupmees vabastatakse vahi alt, siis olen seda meelt, et ta peaks kinni olema. Selles kontekstis tundub Aaviku istumine imelik,» ütleb Kilk.

Lõuna ringkonna prokuratuuri vanemprokuröri Kaire Hänilese sõnul on Aaviku suhtlemiskeeld vajalik kriminaalmenetluse läbiviimise tagamiseks. Arstiabi saab aga vanglaski.

«Seaduse kohaselt on arst kohustatud pidevalt jälgima vahistatute tervist, ravima neid vanglavõimaluste piires ja vajaduse korral suunama ravile asjakohase eriarstiabi osutaja juurde,» kinnitab Hänilene, et põhjust muretseda pole.

Novembri algul vahistatud Erki Aavikut kahtlustatakse Werol Tehastest suurte summade omastamises, rahapesus ja ametiseisundi kuritarvitamises.