Rahvusringhääling kavandab sel aastal kaht suuremat kolimist: kui viimased kümme aastat Tartus Emajõe ärikeskuses paiknenud telestuudio kolitakse Pauluse kiriku juures paiknevasse Eesti Raadio Tartu stuudiosse, siis Pärnus tuleb raadioinimestel välja kolida maavalitsuse hoonest.

Eesti rahvusringhäälingu juhatuse esimees Margus Allikmaa selgitas, et praeguste plaanide kohaselt peaks aasta lõpus Tartus koos tööle hakkama tele ja raadio pool. “Kolimise põhjus on selles, et me ei kasuta Tartus maksimaalselt ära olemasolevaid ruume,” selgitas Allikmaa.

Praegu on Eesti Televisiooni (ETV) Tartu stuudio kasutuses 156 ruutmeetrit, millest 35 ruutmeetril paikneb otse-eetri võimalusega telestuudio. Uutes ruumides otse-eetri võimalus säilib, kuid Tartu teleinimestel tuleb hakkama saada oluliselt kitsamates tingimustes. Tulevikus peavad Riia maanteel asuvates rahvusringhäälingu ruumides ligi 250 ruutmeetrile ära mahtuma nii raadio- kui ka teleinimesed.

Allikmaa sõnul on elu näidanud, et ETV ei vaja Tartus niivõrd suurt stuudiot. Viimati kasutati Tartus asuvat stuudiot hommikuprogrammi “Terevisioon” tootmiseks reede hommikutel. Viimane Tartus tehtud “Terevisioon” oli eetris 2006. aasta juunis. Allikmaa sõnul on Tartu stuudio panus ETV programmis aasta-aastalt vähenenud ning ka tulevikus ei ole plaanis Tartu stuudiolt praegusest oluliselt rohkem saateid tellida. “Kuid kindlasti on Tartu stuudiot vaja, sest meie jaoks on oluline Tartus toimuva kajastamine uudiste saadetes,” lisas ta.

Uued ruumid postimajas

ETV Tartu stuudio juht Tiina Rebane rääkis, et peamiselt toodab stuudio saateid või teeb saatelõike haridus-, kultuuri- ja spordisaadetesse. Sügishooajaks on Tartu stuudiolt plaanitud tellida kaks saatesarja. Kevadhooajal valmistatakse Tartus aga saatelõike telesaadete “Maahommik”, “Kultuuriuudised” ja spordisaadete tarbeks. Tartu stuudios on tööruumid ka uudistetoimetuse reporteril Rein Joametsal.

Kui ETV Tartu stuudiot ootab kolimine ees aasta teisel poolel, siis Eesti Raadio Pärnu stuudio kolib juba sel poolaastal. Allikmaa sõnul rajatakse Pärnu raadiostuudio baasil juuliks rahvusringhäälingu Pärnu stuudio. Nüüdseks on stuudio jaoks leitud ka sobilikud ruumid postimajas.

ERR

Rahvusringhääling arvudes

•• ERR on esitanud Tallinna linnavalitsusele taotluse algatada detailplaneering Tuisu tänavale uue ringhäälinguhoone ehitamiseks. Hoone maksumuseks kujuneb kuni miljard krooni.

•• ETV-s oli ühinemise hetkel 469 inimest, ER-is 251 inimest.

•• Palgad ER-is on 7000–30 000 krooni, ETV-s 5000–60 000 krooni. 2008. aastaks on kavandatud palgatõus ja eesmärk on, et 2012. aastaks töötaksid parimad ajakirjanikud ERR-is.