Kaks sügist tagasi Rahumäe teel surnuaia kõrval avatud ja ligemale nelja meetri kõrguseks kuhilaks kujunenud Rahumäe kompostiväljakule on oktoober ja november kiire aeg. Üle linna veavad autod kohale koormatäite viisi lehekotte, need kallatakse ümber ja lükatakse traktoriga hunnikusse.

“Minge viige ise platsile! Aga kallake lehed välja!” julgustab aia- ja pargijäätmete vastuvõtja Kaljo Mikfeldt kontoriuksele ilmunud härrasmeest kümmet kotitäit auto järelkärust sobivasse kohta tühjendama.

Teisel pool künklikku lehevälja sikutavad Kopli küttelao kirju kandva furgooni kongist pungil musti kilepaunu Tarmo ja Enn. Kile tõmmatakse vaibanoaga pealt katki ja lehed kukuvad kokku kleepunud pakkidena hunnikusse.

“Korteriühistud ise koguvad, meie toimetame komposti kohale,” ütleb Tarmo. Korraga saab furgoon tuua 150 kotitäit. Need kotid on Kopli kandist.

Häda okastega

Neile, kes ei ole linnaosade korraldatavate kampaaniatega liitunud, läheb 100-liitrise lehekoti äraandmine maksma 15 krooni, 150-liitrise eest küsitakse 20 krooni. Tänavust statistikat kompostiväljak veel ei avalda, mullu toodi kogu aasta jooksul 1334 tonni lehti, niitmisjääke ja okkaid. “Nõmme ja Pääsküla inimesed on hädas okastega, sest see ei idane ega mädane oma kompostihunnikus. Rohkem aega on vaja,” nendib Mikfeldt.

Kompostiväljaku operaatorfirma AS-i Mustamäe Haljastus juhataja Olev Kallase sõnul on “tootmine” veel natuke kõlav öelda, aga väljakult püütakse saada esimesi kompostikoguseid, et neid haljasaladele laotada.

Kui lehetoomise kõrghooajal on ladestatud kuhil monoliitne, siis niipea, kui avaneb võimalus, lükatakse lehed madalatesse pikkadesse aunadesse. Järgmisel aastal lastakse enam kõdunenud osa sõelast läbi. “Me ei ole sealt ühtki grammi saanud veel välja viia,” ütles Kallas.

Kalmistud saavad väljaku Pärnamäel

•• Keskkonnaameti haljastuse ja heakorra osakonna juhataja Liis Valgu sõnul on Rahumäe kompostiväljak ametlik ja sinna toovad  aia- ja pargijäätmeid pea kõik linnaosad.

•• “Põhja-Tallinnas on lehti võimalik ära anda veel ka Tallinna Vee kompostiväljakule Paljassaares, Lasnamäelt viiakse tihti otse Jõelähtme prügila kompostimisväljakule,” ütles Valk. Pirita ja Lasnamäe kasutavad vajadusel ka lähinaabruse jäätmaad, sest nii on komposti tegemine mugav, lähedalt on hea oma peenarde jaoks mulda võtta ja õnnestub transpordikulusid kokku hoida.