Millal te Kohveriga kohtuda saate?
(ohkab pikalt) Loodan kohtuda temaga nädala lõpuks, kuigi siin võivad vahele tulla FSB poolt probleemid. Mul ja mu kolleegil ei ole talle seni juurdepääsu. Sellised load on tavaliselt vaid FSB lähedastel kaitsjatel. Kui sellest saab riigipeade ja riikide vaheline teema, siis võib juhtuda, et me kohtume temaga ka hästi kiiresti – võib-olla juba reedel. Ma ei välista seda.

Kas Kohveril ja teil tema kaitsjana on üldse šansse?
Šansid võiduks… Ennustamine ei ole tänuväärt töö. Ma ei ole asjaga veel väga hästi kursis. See võib olla põhimõtteliselt poliitiliselt otsustatud. Lootusest võidule ma ei räägiks. Praktika on selline, et eriteenistused peavad omavahel läbirääkimisi, aga ma ei tea, kas Kohveri kaasuse puhul läheb samamoodi. Venemaal pole kohtuid ega õigusemõistmist. 

Seega – tegemist on puhtalt poliitilise kaasusega?
Ma olen kindel, et see on poliitiline asi. Just sellepärast pöördusidki minu poole Eesti saatkonna töötajad Moskvas. Olukorra tõsidusele on kaasa aidanud Euroopa Liidu, NATO ja Venemaa suhete teravnemine. Kindlasti on sellel poliitiline kontekst. Tavaliselt on sellised asjad lahenenud läbirääkimiste teel, seekord nii pole läinud. Praegu otsivad kõik osapooled enda jaoks poliitiliselt kasulikku lahendust. Venemaal on see võtnud poliitilise iseloomu, aga meie peame selle vastu võitlema seadustega. 

Kas tulevase vaidluse põhiküsimus on, kumma riigi pinnal Eston Kohver vahistati ja kas lahendus võiks olla hoopis diplomaatiline?

Ma ei saa sellele küsimusele praegu vastata. Eesti ja Venemaa vahel on diplomaatilised suhted. Võimalik oleks vangide vahetus. Niipalju kui ma tean, istub Eestis vangis mitu Venemaa agenti, aga selliste asjade üle arutada oleks enneaegne.

Kui kaua võiks minna aega, et jõuda lahenduseni?
Venemaa kriminaalkoodeks näeb eelmenetluse ajaks ette kaks aastat ja see võib venida, venida, venida… Selle täpsemaks hindamiseks peaksin teadma, milline on Vene poole süüdistusmaterjal ja tõendid. Siis saaksin öelda täpsemalt. 

Miks te üldse otsustasite vastu võtta selle kaasuse?
Minu kaasamine sellesse protsessi toob kaasa avaliku tähelepanu, mis välistab selle, et Kohveri saaks lihtsalt vaikselt kinni panna.