„Eesti 100. sünnipäevaks loodud balletilavastus on inspireeritud Eesti malelegendist ja loo jutustamine on usaldatud tõeliste professionaalide kätesse,“ sõnas Riigikantselei EV100 programmi juht Maarja-Liisa Soe.

Balleti keskmes on Eesti male suurkuju Paul Keres, kellel oli maailma maleareenil väärikas positsioon, kuid kelle elu mõjutasid muutused riigis. Peategelase natuuri ja olustiku pinget annavad edasi male rütmist ja tempost ajendatud muusika ning tants.

„Paul Keres oli harukordne talent. Ta tõestas, et kui inimene mõistab jäägitult oma kutsumust ning oskab sellega vastutusrikkalt ümber käia, siis säilitab ta oma väärikuse kultuurikeskkonnast ja riigikorrast olenemata,” sõnas lavastaja-koreograaf Teet Kask.

Mitmekihilise uudisteose loomiseks kulus enam kui poolteist aastat. Tervikpildi saamiseks intervjueerisid autorid ka Kerest tundnud inimesi ja tema perekonda.

EV100 muusikaprogrammi kuuluva balleti „Keres“ heliloojad on Timo Steiner ja Sander Mölder, lavastaja-koreograaf Teet Kask, kunstnik arhitekt Ülar Mark, muusikajuht Kaspars Putniņš, libretist Andri Luup, valguskunstnik Margus Vaigur, videokunstnik Taavi Miisu Varm, helikunstnik Kaarel Tamra.

Laval on kuus Eesti Rahvusballeti tantsijat - Abigail Mattox, Iago Bresciani, Carlos Campo Vecino, Cristina Krigolson, Francesco Piccinin ja Benjamin Thomas. Lisaks teevad lavastuses kaasa YXUS Ensemble'i muusikud ja täiskoosseisus Eesti filharmoonia kammerkoor.

Etendused toimuvad 3. ja 10. septembril Estonia teatris ja 9. septembril Tartus Draama festivalil. Samuti saab balletti näha sel sügisel Helsingis ja tuleval aastal Paul Kerese sünnilinnas Narvas.

Mitmed Aasia produtsendid tulevad Eestisse etendust vaatama eesmärgil planeerida lavastusele turneed Hiinas ja Jaapanis.